Koronavírus - Romániában meghaladta a négymilliót a beoltottak száma

Koronavírus, 2021.05.18

Meghaladta a négymilliót a koronavírus ellen beoltottak száma Romániában - közölte kedden az oltási kampányt koordináló bizottság (CNCAV).

Ezzel a húszmilliós ország 16,1 millióra tehető felnőtt lakosságának átoltottsága megközelítette a 25 százalékot. Az oltás mindkét adagját 2,9 millió ember (a felnőtt lakosság 18,2 százaléka) kapta már meg.

Valeriu Gheorghita katonaorvos, az oltáskampány koordinátora keddi sajtóértekezletén elmondta: Bukarestben a lakosság csaknem 36, Kolozs megyében 33, Szeben megyében 26, Brassó és Temes megyében pedig 25-25 százaléka kapott legalább egy adag oltást. A rangsor végén főleg moldvai megyék (Suceava, Botosani, Giurgiu, Bákó és Neamt) találhatók.

Romániában most már előjegyzés nélkül lehet igényelni a vakcinát az ország csaknem ezer oltási központjában, és eddig további 1400 családorvosi rendelő kapcsolódott be a kampányba. A héten az egészségügyi intézmények többségében is elkezdődött az oltási kampány: a 367 állami kórház közül most már 322-ben igényelhető a vakcina (ezek közül 200-ban eddig is oltottak).

A koordinátor beszámolt arról is, hogy Romániában eddig 17 855 külföldi (európai uniós vagy tartózkodási engedéllyel rendelkező harmadik országbeli) állampolgár kapott oltást.

Gheorghita úgy vélekedett, hogy Romániában augusztus elsejéig lehet elérni az 50 százalékos "kollektív" immunitást. Ez - a miniszterelnök korábbi augusztus elsejei 10 milliós célkitűzése helyett - már csak nyolcmillió embert jelentene, és ebbe a legalább egy dózissal beoltottak mellett a betegségből kigyógyultakat is beleszámolnák.

Ezzel a szerényebb célkitűzéssel - amely szerint a beoltottak száma június 1-jéig haladná meg az ötmilliót, július 1-jéig a hatmilliót és augusztus 1-jéig a hétmilliót - Klaus Iohannis államfő állt elő múlt csütörtökön, amikor a járványügyi korlátozások első, május 15-től bevezetett lazításait jelentette be.

Az államfő kedden újabb tanácskozást tartott az elnöki hivatalban az oltási kampány ügyében illetékes állami vezetőkkel. Ezt követő sajtónyilatkozatában arra hívta fel a figyelmet: sokakban hamis biztonságérzetet kelthet a járvány csitulása, de a világjárványnak csak az vethet véget, ha a lakosság jelentős része beoltatja magát.

Iohannis szerint az oltási kampány eddig főleg a nagyvárosokban volt sikeres, a továbbiakban a falvakban élőkhöz kellene közelebb vinni a vakcinát. Úgy vélte: most a helyi közösségek vezetőire, a polgármesterekre hárul a feladat, hogy házról házra járva meggyőzzék honfitársaikat az immunizáció fontosságáról.

Romániában március 3-án lépte át a beoltottak száma az egymilliós, március 30-án a kétmilliós, április 25-én a hárommilliós küszöböt. Az országban 100-120 ezer dózist adnak be naponta, az utóbbi időben ezek több mint felét azok kapják, akik a második adag oltásra jelentkeznek.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!