Koronavírus - Romániában újabb harminc napra meghosszabbították a veszélyhelyzetet

Koronavírus, 2021.07.08

Romániában július 12-től kezdődően újabb harminc napra meghosszabbították a koronavírus-járvány miatt tavaly május óta folyamatosan érvényben lévő veszélyhelyzetet, az erről szóló határozatot csütörtöki ülésén fogadta el a bukaresti kormány.

A legfontosabb változás az, hogy ezentúl három hónap helyett Romániában is hat hónapig minősülnek védettnek azok, akik kigyógyultak a koronavírus-fertőzésből. A kormány ezzel kapcsolatos döntését ismertető Raed Arafat katasztrófavédelmi államtitkár szerint a változással Bukarest is igazodik az európai gyakorlathoz, és a Románia által is bevezetett uniós digitális Covid-igazolvány, az úgynevezett "zöld útlevél" által elismert védettségi időszakhoz.

A július elsejétől életbe léptetett lazításokhoz most csak pontosításokat fűzött a bukaresti kormány. Az államtitkár nem akart azzal kapcsolatban jóslatokba bocsátkozni, hogy augusztus elsején folytatják-e a járványügyi korlátozások május 15-én megkezdett fokozatos lazítását. Arafat felhívta a figyelmet, hogy az eddig bevezetett lazításokat is a fertőzési rátától tették függővé, tehát a szorítások automatikusan ismét érvénybe lépnek azokon a településeken, ahol a fertőzések növekedése átlépi a kormányhatározatban meghatározott küszöbértékeket.

Romániában egyelőre alacsony szinten stabilizálódott a fertőzés terjedése, de több térségben megjent már az eredeti kórokozónál sokkal fertőzőbb delta vírusvariáns, amely a fővárostól északra lévő Arges megyében már közösségi szinten terjed és áldozatokat is követelt.

A bukaresti hatóságok szerint nem az a kérdés, hogy eléri-e Romániát a Nyugaton már megkezdődött negyedik hullám, hanem az, hogy mikor, és mennyire lesznek súlyosak a következményei. Az államtitkár hangsúlyozta: az oltás az egyedüli biztos ellenszere annak, hogy egy esetleges fertőzés súlyos megbetegedést, vagy éppenséggel halált okozzon.

A 19,3 milliós Romániában eddig alig 4 millió 789 ezer ember - a beoltható 12 év feletti lakosság 28,6 százaléka - kapott legalább egy adag oltást. A csütörtöki jelentés szerint 30 új koronavírusos esetet diagnosztizáltak az utóbbi 24 órában és 3 fertőzött vesztette életét.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!