Koronavírus - Szijjártó: a szlovén és a magyar kormány kemény intézkedéseket hozott a világjárvány harmadik hullámának letörésére

Koronavírus, 2021.07.01

Új magyar konzulátus nyílt csütörtökön a szlovéniai Koperben, melynek avatóünnepségén Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kiemelte: a szlovén és a magyar kormány egyaránt kemény intézkedéseket hozott a világjárvány harmadik hullámának letörésére és a korábban megszokott normális élethez való visszatérésre.

"Ebből fakadóan ma már Magyarországon az a feladatunk, hogy a magyar gazdaságot minél gyorsabban újra tudjuk indítani" - fogalmazott a tárcavezető.

Hozzátette: ugyanakkor Magyarország nem sziget, nem függetlenítheti magát a környezetétől, és nem szigetelheti el magát a szomszédaitól. Ezért a magyar gazdaság újraindítása szempontjából a szomszédos országokkal folytatott gazdasági együttműködés sikeressége, és ezáltal a magyar gazdaság külgazdasági teljesítménye meghatározó fontosságú - közölte.

"Mindannyian tudjuk, hogy gazdasági együttműködést építeni, és a magyar gazdasági szereplők érdekeit igazán hatékonyan képviselni csak személyes jelenléttel lehet" - mondta, hozzátéve, hogy Koper a magyar külgazdaság egyik kulcsvárosa.

Az itt található tengeri kikötő kulcsfontosságú azon magyar exportcégek számára, amelyek termékeiket a Távol-Keletre vagy Afrika különböző országaiba kívánják eljuttatni - hangsúlyozta.

Elmondása szerint még tavaly is, amikor a világkereskedelemnek fekete éve volt a járvány miatt, kétmillió tonna magyar árut forgalmaztak magyar vállalatok a koperi kikötőn keresztül.

"Az idei évben már 16 százalékos növekedést tudtunk feljegyezni. Ez azt jelenti, hogy a koperi kikötőben lebonyolított összforgalomnak a tíz százaléka magyar vállalatokhoz kötődik" - jelezte.

A tárcavezető gratulált Szlovéniának a konténerterminál mólójának kibővítéséhez. Mint mondta, az elmúlt tíz év egyik legjelentősebb beruházását hajtották végre a koperi kikötőben.

Mivel a magyar gazdaság teljesítményét alapvetően meghatározza az export, és ennek egy nagy része Koperen keresztül zajlik, ezért a magyar vállalatok érdeke természetesen az, hogy minél gyorsabban tudják behajózni a portékájukat a kikötőbe, azok pedig, akik importálnak, minél gyorsabban ki tudják rakni és Magyarországra szállítani az árujukat - fejtette ki.

"Az új konzulátus itt Koperben segítséget fog nyújtani az árujukat errefelé szállító, és a Szlovéniában beruházó magyar vállalatoknak, és azoknak, akik kereskednek a tengermelléki területtel" - húzta alá.

A tárcavezető arról is beszélt, hogy a világjárvány előtti évben, 2019-ben rekordot döntött, megközelítette a hárommilliárd eurót a magyar-szlovén kereskedelmi forgalom. Az idei év első negyedévében már majdnem akkora forgalmat bonyolítottak le, mint 2019 azonos időszakában. A magyar export pedig minden idők egyik legmagasabb első negyedéves számait tudta felmutatni - mondta.

Kiemelte: a legsikeresebb magyar vállalatok folyamatosan növelik a jelenlétüket Szlovéniában. Mára az OTP lett az elsőszámú szereplő a szlovén bankpiacon, a Mol Nyrt. pedig a második az üzemanyagkereskedő cégek között.

Bejelentette: a magyar Eximbank Zrt. egy 350 millió eurós hitelkerettel segíti a magyar és szlovén vállalatok egymásra találását és együttműködését.

Elmondta, a koperi konzulátus feladata lesz az is, hogy az idelátogató magyarok ügyes-bajos dolgaiban eljárjon. A járvány előtt 49 ezer magyar látogatott a szlovén tengerpartra - mutatott rá.

"Nem felejtkezhetünk meg arról sem, hogy itt a tengermelléken van egy magyar diaszpóra, kétszáz magyar él itt, akiknek az anyaországgal való kapcsolata most hivatalos lehetőséget kap" - emelte ki.

Szijjártó Péter megköszönte Iztok Seljak konzulnak, a Magyarországon egyik legnagyobb szlovén befektető vállalat tulajdonosának, hogy elvállalta a tisztséget.

Végezetül átadta a magyar nemzet köszöntését és üdvözletét Szlovénia függetlenségének 30. évfordulója alkalmából. Örömét fejezte ki továbbá, hogy Szlovénia vette át július 1-jétől az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét.

Mind mondta, ezzel is biztosíthatják, de legalább is jó reményük lehet arra, hogy Európába is visszatér a kölcsönös tisztelet talaján álló kapcsolatépítés, egymás kioktatása és leckéztetése helyett, és valóban az európai együttműködésre helyeződik a hangsúly az elkövetkező hat hónapban.

Szijjártó Péter a magyar konzulátus avatóünnepségén a Magyar Érdemrend tisztikeresztje katonai tagozata kitüntetést adott át Erik Demirovic szlovén rendőrtisztnek, a világjárvány alatt a magyar állampolgárok repatriációjában nyújtott jelentős szerepének elismeréseként.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!