Koronavírus - Törökországban néhány nap alatt csaknem 38 százalékkal esett vissza a napi esetszám

Koronavírus, 2021.04.25

Négy nap alatt csaknem 38 százalékkal esett vissza az újonnan regisztrált koronavírus-fertőzéses esetek száma Törökországban az egészségügyi minisztérium vasárnap közölt adatai szerint, de a halálozás napi számai továbbra is rekordközeli.

Szerdán még 61 967 új esetet azonosítottak a hatóságok, vasárnap ez a mutató közel 38 százalékkal, 38 553-ra esett vissza, miközben az elvégzett tesztek száma csak mintegy 18 százalékkal csökkent.

A mostani esetszám azt jelzi, hogy Törökországban is mérséklődik a járvány harmadik hulláma, amely április 14. és 22. között több napon át 60 ezres érték felett tetőzött. A vasárnapi adattal az igazolt fertőzöttek száma 4,63 millióra nőtt.

A halottak napi száma azonban továbbra sem csökken, a szerdai rekordérték közelében mozog, amely akkor 362-t ért el. A vasárnapi adat 347 volt, ami valamivel magasabb is, mint az előző két napban, pénteken ugyanis 343-an, szombaton pedig 339-en haltak meg a betegség következtében. A járvány halálos áldozatainak száma immár 38 258-ra emelkedett.

A súlyos betegként nyilvántartottak száma 3511-ről 3590-re nőtt, tehát enyhén, de továbbra is emelkedik.

A török vezetés március 1. óta nem országosan, hanem a tartományok kategorizálása szerint kezeli a koronavírus-járványt. Március 29-én a romló mutatók miatt az addigi 17 tartomány helyett már 58-at soroltak a nagyon magas kockázatú kategóriába, köztük Isztambult és Antalyát is. Április 13-án, a ramadán, tehát az iszlám böjti hónap kezdetén még tovább szigorítottak az intézkedéseken. Az országos érvényű éjszakai kijárási tilalom korábban, vagyis este hétkor kezdődik, emellett korlátozták a tartományok közötti utazásokat is. Az éttermeknek és a kávézóknak be kellett zárniuk, és a ramadán idejére csak elvitelre vagy házhoz szállításra vehetnek fel rendelést. A maszkviselés a lakóhelyen kívül mindenhol kötelező.

A kis-ázsiai országban a Sinovac, valamint a Pfizer/BioNTech koronavírus elleni oltóanyagával végzik a lakosság immunizálását. A kétdózisú készítmények első adagját eddig 13 millió 207 ezer, míg a másodikat 7 millió 961 ezer embernek adták be a 83,6 millió lakosból.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!