Koronavírus - Tovább lassul a járvány és az oltakozás üteme Romániában

Koronavírus, 2021.06.18

Tovább lassul a koronavírus-járvány terjedése Romániában, de az oltási kampány is egyre fékeződik: míg a múlt héten napi 17-18 ezerrel, ezen a héten már csak napi 12-13 ezerrel növekedett a beoltottak száma.

A stratégiai kommunikációs törzs (GCS) pénteki jelentése szerint az előző napon 70 új fertőződést diagnosztizáltak, ami alig több mint fele az utóbbi két hét átlagának. Az utolsó héten az átlagos napi esetszám már száz alá csökkent.

Az elhalálozások száma is csökkenő tendenciát mutat, az utóbbi két hétben napi 15, az utolsó héten pedig napi kilenc haláleset számított átlagosnak. Pénteken hat koronavírusos beteg haláláról számolt be a GCS. Az utóbbi három hétben 1655 korábbi halálesettel igazították ki a statisztikát, így Romániában elérte a 32 212-t a járvány hivatalosan nyilvántartott áldozatainak száma.

A kórházi kezelésre szorulók száma 887-re, az intenzív terápián ápolt súlyos eseteké 181-re csökkent.

A 19,3 millió lakosú Romániában eddig 4,6 millió ember kapott legalább egy adag vakcinát, ami a beoltható (12 év feletti lakosság) mintegy 25 százalékának felel meg.

Florin Citu miniszterelnök szerint az oltáskampány nem nevezhető kudarcnak, hiszen mindenkinek jut oltás, az alacsony fertőzési számok pedig arról tanúskodnak, hogy sikerült megfékezni a járványt, amit a - korábban legfertőzöttebb - nagyvárosokban elért 45-50 százalékos átoltottságnak tulajdonít.

A kormányfő kizárta, hogy pénzjutalommal próbálják ösztönözni az oltakozást, amíg ingyenes a vakcina. Hozzátette: a kormány annyit tehet, hogy beszerezi az oltóanyagot, és eljuttatja vidékre is. "Ideje, hogy a románok is felelősségteljesen viszonyuljanak ehhez, hiszen az oltás most már hozzáférhető mindenki számára" - vélekedett a román kormányfő.

Romániában elsősorban a hatóságokkal szembeni bizalmatlansággal és a veszélyérzet elmúltával magyarázzák a szociológusok az alacsony oltási hajlandóságot. A médiában megszólaltatott beoltatlan riportalanyok leggyakrabban a közösségi oldalakon terjedő rémhírekkel magyarázzák fenntartásaikat, vagy arra hivatkoznak, hogy "nincs szükségük rá, mert nem akarnak külföldre utazni".

A bukaresti kormány a beoltottaknak nyújtott kedvezményekkel próbálja ösztönözni az immunizációt, de vannak, akik vitatják ennek jogszerűségét.

A héten a jászvásári (Iasi) táblabíróság jogerős végzésben elutasította annak - az orvosi és gyógyszerészeti egyetemen által hozott - rendelkezésnek a felfüggesztését, amely szerint csak védettséggel rendelkező (beoltott, letesztelt vagy a betegségből kigyógyult) egyetemi hallgatók jelentkezhetnek a vizsgákra.

Múlt héten viszont a kolozsvári ítélőtábla első fokon diszkriminációnak minősítette és megsemmisítette a legutóbbi járványügyi kormányhatározat azon rendelkezéseit, amelyek szerint bizonyos eseményeken csak védettséggel rendelkezők vehetnek részt. Ez a döntés nem jogerős.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!