Koronavírus - Újra járnak a külföldön rekedt oroszokat hazaszállító különgépek

Koronavírus, 2020.04.07

Oroszország felújította a koronavírus-világjárvány miatt külföldön rekedt állampolgárainak hazaszállítását, hétfőn két, kedden három különgép indult el. Eközben a fertőzöttek száma napi rekordnövekmény mellett kis híján elérte a 7500-at.

Kedden egyedül Bangkokból három repülőgépet ütemeztek be Moszkva, Szentpétervár és Novoszibirszk úti céllal. Tárgyalások folynak a New Yorkban és Jerevánban várakozó orosz állampolgárok hazaszállításáról.

Oroszország februártól kezdte el korlátozni a nemzetközi légiutas-forgalmat, majd március 27-től már csak hazatérő állampolgárokat szállító különgépeket fogadtak az orosz légikikötők, majd szervezési és közegészségügyi megfontolásból ezeket is leállították. A hazatérni kívánó állampolgároknak az orosz kormányablakon keresztül kellett megerősíteni igényüket.

A kedden közölt hivatalos adatok szerint egy nap alatt 1154-gyel, 7497-re nőtt az új koronavírussal megfertőzöttek száma Oroszországban, ami újabb rekordot jelent. Közülük 5181-et Moszkvában tartanak számon, 697 fős napi növekmény mellett. A halottak száma 58 (ez 11 új elhunytat jelent), a gyógyultaké pedig 494. A fertőzés a 85 régióból immár 81-et érint.

Az orosz fogyasztóvédelmi felügyelet (Roszpotrebnadzor) szerint Oroszországban csaknem 800 ezer szűrést végeztek el eddig, és 185 ezer embert tartanak orvosi megfigyelés alatt, koronavírus-fertőzés gyanújával. Hétfőtől a fővárosban és Moszkva megyében hozzáférhetővé vált a fizetős otthoni tesztelés lehetősége, 1250 rubeles (5500 forint) áron, az egészségügyi személyzet kiszállási költségeit nem számítva.

Az orosz távol-keleti Tengermelléken a hatóságok műszaki nehézségek miatt lemondtak arról a tervükről, hogy keddtől sms-ben megküldött napi engedélyhez kössék az emberek közlekedését. A keddre virradóra beindított rendszert túlterhelték az igénylések.

Moszkvában egy QR-kódos esetenkénti lakáselhagyási engedélyezést terveztek bevezetni, de Szergej Szobjanyin polgármester kijelentette, hogy a fővárosiak egészében véve betartják a kötelezően elrendelt önizolációt, ezért egyelőre csak az igazoltan vírusfertőzött emberek mozgásának felügyeletét erősítették meg.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!