Koronavírus - Ukrajnában csaknem ötezer új beteget jegyeztek fel

Koronavírus, 2021.02.12

Ukrajnában nem lassult a koronavírus-fertőzés terjedése, péntekre is csaknem ötezer, az előző napinál csupán mintegy 260-nál kevesebb új beteget jegyeztek fel, és megint nagyon sokan kerültek kórházba.

A hivatalosan közölt adatok alapján az elmúlt napban 4773 új esettel 1 262 867-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma, az elhunytaké pedig 116 áldozattal 24 174-re. Eddig 1 106 155-en gyógyultak meg, közülük előző nap több mint hétezren, az aktív betegek száma így mintegy 2,5 ezerrel 132 538-ra csökkent.

Előző nap ismét kimagaslóan sok, kétezer koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteg került kórházba.

A legtöbb új beteget, 592-őt az elmúlt napokhoz hasonlóan megint a nyugati országrészben lévő Ivano-Frankivszk megyében jegyezték fel. Az ország legfertőzöttebb területén, a fővárosban Vitalij Klicsko polgármester tájékoztatása szerint 348 új esettel az eddig azonosított fertőzöttek száma meghaladta a 131,5 ezret, az elhunytaké nyolccal 2492-re nőtt.

Egy 47 országra kiterjedő nemzetközi felmérés azt az eredményt hozta, hogy Ukrajnában számos országnál negatívabban viszonyulnak a koronavírus elleni védőoltásokhoz. Volodimir Panyiotto, a Kijevi Nemzetközi Szociológiai Intézet (KMISZ) vezetője az UNIAN pénteki jelentése szerint elmondta, hogy a tavalyi év végén végzett felmérés eredménye szerint a vizsgált országokban átlagban a megkérdezettek 55 százaléka szerint a védőoltás segít a járvány elleni küzdelemben, míg Ukrajnában csupán 43 százalék helyezkedett erre az álláspontra. Igen sokan - a megkérdezettek 77 százaléka - válaszolták azt, hogy elégedetlenek a kormánynak a járvány megfékezésére tett intézkedéseivel, és ezzel az arányszámmal Ukrajna bekerült az első öt ország közé.

A Kijevi Közgazdasági Iskola (KSE) pénteken közzétett tanulmánya szerint eddig az ukrán lakosságnak kevesebb mint húsz százaléka esett át a COVID-19-betegségen. A kutatók rámutattak arra, hogy a közösségi immunitás kialakulásához legalább a lakosság hetven százalékának kell átesnie rajta. Jelentésük szerint jelenleg az intenzív terápiás ágyak negyven százaléka foglalt. Ukrajnában az európai országok közül a legalacsonyabb az újonnan észlelt fertőzések száma, ugyanakkor kritikusan magas az elvégzett tesztek között a pozitívak aránya: a 18 százalékos aránnyal Ukrajna az öt vezető európai ország között van.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!