Koronavírus - Ukrajnában továbbra is stagnál a járvány terjedése

Koronavírus, 2021.07.02

Ukrajnában péntekre kevesebb mint hétszáz új koronavírusos beteget és több mint harminc halálos áldozatot jegyeztek fel, a megelőző napitól alig eltérő számút, így a járvány terjedése harmadik napja stagnálást mutat, eközben az aktív betegek száma 15 ezer alá esett.

A hivatalosan közölt adatok alapján az elmúlt napban 696 új esettel 2 236 497-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma. A növekmény mindössze kilenccel kevesebb a megelőző napiénál. Az elhunytak száma 33-mal 52 424-re emelkedett, míg előző nap a halálos áldozatok száma 51 volt. Eddig 2 169 584-en gyógyultak meg, közülük az elmúlt napban csaknem 1200-an, az aktív betegek száma így több mint ötszázzal tovább csökkent 14 522-re.

Kórházba 439 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteg került, csaknem ugyanannyi, mint a megelőző napon, amikor számuk 464 volt. A legtöbb új beteget, 194-et megint az ország legfertőzöttebb területének számító fővárosban, Kijevben jegyezték fel, ahol Vitalij Klicsko polgármester tájékoztatása szerint az azonosított fertőzöttek száma meghaladta a 214 ezret, az elhunytaké eggyel 5195-re nőtt, miközben több mint 205 ezren győzték le a kórt.

Az egészségügyi minisztérium közlése szerint az oltási kampány február 24-i kezdete óta eddig 2 001 132-en kapták meg valamely védőoltás első, 766 483-an a második dózisát is. Csütörtökön 90 959 embert oltottak be Ukrajnában.

Viktor Ljasko egészségügyi miniszter újságíróknak nyilatkozva reményét fejezte ki, hogy a hónap folyamán sikerül Kijevnek megegyeznie az Európai Unióval a kínai Coronavac és az AstraZeneca licence alapján Indiában gyártott Covishield koronavírus elleni vakcinákkal beoltott ukránok beutazásának engedélyezéséről is. Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) jelenleg négyfajta vakcinát ismer el, a Pfizer, az AstraZeneca, a Moderna és a Johnson & Johnson oltóanyagát. A tárcavezető emlékeztetett arra, hogy a Covishield az AstraZeneca oltóanyaga, a Coronavacot pedig az Egészségügyi Világszervezet (WHO) jóváhagyta, ezért az ezekkel beoltott turisták beutazásának megtagadása szerinte a nemzetközi jog megsértése. Hozzátette, hogy a jövő héten erről tárgyalásokat fog folytatni Brüsszelben.

Az ukrán határőrszolgálat pénteken emlékeztetett arra, hogy a nap kezdetétől megváltoztak a beutazási szabályok négy olyan országból, ahol elterjedt a koronavírus különösen veszélyes delta variánsa. Az Oroszországból, Indiából, Nagy-Britanniából és Portugáliából érkező külföldieknek kötelező a határon gyorstesztet végezniük, ahogyan a visszatérő ukránoknak is, vagy karanténba kell vonulniuk abban az esetben, ha az elmúlt két hétben legalább hét napot az említett országokban töltöttek.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!