Választás 2022/Koronavírus - NVI: korábban zárul a kínai külképviseletekre jelentkezés határideje

Koronavírus, 2022.03.03

Legkésőbb március 7-én 16 óráig kérheti felvételét a külképviseleti névjegyzékbe az a választópolgár, aki Kínában szeretne szavazni az április 3-ai országgyűlési választáson és a vele egy napon rendezett népszavazáson - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Választási Iroda (NVI) csütörtökön az internetes oldalán. A külképviseleti névjegyzékbe jelentkezés határideje eredetileg március 25-e volt.

Az NVI tájékoztatásában azt írta, a hétfő este megjelent kormányrendelet szerint aki választójogát a Pekingben, a Csungkingban, a Kuangcsouban vagy a Sanghajban működő külképviseleten kívánja gyakorolni, annak úgy kell benyújtania külképviseleti névjegyzékbe vételi kérelmét, hogy az legkésőbb magyar idő szerint március 7-én 16 óráig megérkezzen.

Az NVI közölte: a határidő módosítását a szavazás logisztikai előkészületei teszik szükségessé, tekintettel arra, hogy a távol-keleti országban továbbra is rendkívül szigorú karantén- és csomagátvételi szabályok érvényesek. A már 2018-ban is szavazást lebonyolító kínai külképviseleteken összességében mintegy 200 ember adta le szavazatát. (Jelenleg a négy érintett külképviseletre 92-en jelentkeztek szavazásra.)

Az NVI hangsúlyozta: a rendkívüli helyzetre tekintettel javasolják, hogy a kínai külképviseleteken történő szavazás helyett az érintettek lehetőség szerint más módon éljenek választójogukkal.

Kérjük a választópolgárokat, hogy fokozott figyelemmel és folyamatosan kövessék nyomon a szavazás helye szerinti ország, illetve város járványügyi előírásait, valamint az adott helyen működő külképviselet és a Nemzeti Választási Iroda honlapját - írták.

Az a választópolgár, aki Magyarország külképviseletén szeretné gyakorolni választójogát április 3-án, március 25-én 16 óráig kérheti felvételét a külképviseleti névjegyzékbe. Az NVI tájékoztató oldala szerint eddig közel 25 ezren kérték, hogy a 146 külképviselet valamelyikén szavazhassanak.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!