Francia elnökválasztás - Megkezdődött a jobbközép Köztársaságiak jelöltállító szavazása

Külföld, 2021.12.01

Megkezdődött szerdán a francia jobbközép Köztársaságiak (LR) államfőjelölt-állítási folyamata: a párttagok öt jelölt közül kétfordulós szavazáson választják ki szombatig, hogy kit indít a párt a jövő évi  elnökválasztáson.

Négy és fél hónappal a megméretés előtt a felmérések azt mutatják, hogy ha most tartanák az elnökválasztást, a Köztársaságiak egyik jelöltje sem jutna tovább az április 24-én esedékes második fordulóba, ahol a jelenlegi elnökkel, Emmanuel Macronnal a Köztársaságiakról jobbra álló Marine Le Pennek, a Nemzeti Tömörülés jelöltjének vagy a függetlenként induló publicistának, Éric Zemmournak van esélye megmérkőzni.

A hat hétig tartott kampány után az LR öt jobboldali jelöltje - Xavier Bertrand, az északi Hauts-de-France régió elnöke, volt munkaügyi miniszter, Valérie Pécresse, a Párizs körüli Ile-de-France régió elnöke, volt költségvetési miniszter, Michel Barnier, az Európai Unió korábbi Brexit-ügyi főtárgyalója, volt agárminiszter, Eric Ciotti dél-franciaországi képviselő és a civil társadalomból érkező Philippe Juvin orvos - kedd este tartotta utolsó, csaknem háromórás vitáját a France2 közszolgálati televízióban azzal a nem titkolt céllal, hogy ne csak a párttagságnak, hanem minden választónak megmutassa, alkalmas jelölt az ország vezetésére.

A korábbi három tévévitával ellentétben - amely elsősorban a közbiztonsági helyzetre és a bevándorlás szigorításának feltételeire koncentrált - a beszélgetés ezúttal szélesebb társadalmi kérdésekkel foglalkozott, egyebek mellett a környezet- és klímavédelem, a járványhelyzet és az egészségügy állapota, majd az infláció miatti vásárlóerő, a családpolitika vagy az intézményrendszer átalakítása is szóba került.

A vita elején valamennyien élesen bírálták Éric Zemmourt, aki kedd délelőtt hivatalosan bejelentette, hogy elindul az elnökválasztáson.

Valérie Pécresse "a provokációk emberének" nevezte az újságírót, aki Philippe Juvin szerint "sértegeti a franciákat". Michel Barnier szerint a Zemmourból hiányzó "komolyság, méltóság, tisztelet" szükséges egy elnökjelöltséghez, Xavier Bertrand pedig úgy vélte, hogy "a szélsőjobboldali jelöltnek nincs karizmája, amivel összefoghatná a franciákat".

"Én nem fogom hagyni, hogy bárkit is a bőrszíne, a vallása vagy a keresztneve alapján ítéljenek meg" - hangoztatta Bertrand.

Éric Ciotti úgy vélte, hogy Zemmour nézeteit számos francia osztja, viszont szerinte a jelölt nem hordoz reménységet, s ezért "a köztársasági jobboldal felelőssége válaszokkal szolgálni a félelmekre". A dél-franciaországi képviselő ugyanakkor egy korábbi vitában már jelezte, hogy ha Zemmour bejut a második fordulóba, ő rá fog szavazni Macronnal szemben.

A műsorvezető azon kérdésére, hogy ki vagy milyen szimbolikus hely a legfontosabb számára, Valérie Pécresse Jeanne d'Arc-ot jelölte meg, aki szerinte "a talpon álló Franciaországot" testesíti meg. Xavier Bertrand számára "az összefogást és a reményt" jelenti Colombey-les-Deux-Églises, Charles de Gaulle tábornok szülőhelye.
Michel Barnier "a keresztény gyökereiből táplálkozó Franciaország szellemiségét" szimbolizáló Mont-Saint-Michelt választotta, Éric Ciotti a saját települését, Saint-Martin-Vésubie-t jelölte meg, amely elnyerte az Igazak a nemzetek között címet, míg Philippe Juvin a két nagyapja előtt tisztelgett, akik a tanulásnak köszönhetően tudtak előre jutni a társadalmi ranglétrán.

"Talán vannak köztük különbségek, de semmi sem leküzdhetetlen" - fogalmazott Michel Barnier, aki élesen bírálta Valérie Pécresse álláspontját a vásárlóerőről, s azokat a volt szocialista államfő, Francois Hollande elképzeléseihez hasonlította. Míg Xavier Bertrand és Valérie Pécresse a fizetésemelésekért emelt szót, Michel Barnier ezt ellenezte, szerinte ugyanis "a stratégiai vállalatokba kellene beruházni" egy független alapon keresztül.

Bertrand a munka fontosságát hangsúlyozta, és 64 évre emelné a nyugdíjkorhatárt, míg a többi jelölt 65 évben állapítaná meg. Eric Ciotti egykulcsos személyi jövedelemadót vezetne be és eltörölné az örökösödési adót. Philippe Juvin egyértelműen vállalta szembenállását a többi jelölttel, amikor arról beszélt, hogy nem szabadna több munkahelyet megszüntetni a közszférában.

Valérie Pécresse sürgősségi programot és 25 ezer új munkahelyet ígért a kórházak állapotának javítására. Xavier Bertrand úgy vélte, hogy több szolgálati lakásra van szükség az egészségügyi dolgozók számára, akik sokszor órákat utaznak a munkahelyükre, s ápolók hiányában kórházi osztályok azért kénytelenek bezárni, mert nem tudnak a jelentkezőknek a városközpontokban szállást biztosítani.

Miután valamennyien a család és a gyerekvállalás fontosságát hangsúlyozták, a bevándorlásra tértek át, amelynek feltételeit valamennyi jelölt szigorítaná, és drasztikusan csökkentené az országba érkező külföldiek számát.

Az öt jelöltre mintegy 140 ezer párttag szavazhat, akinek a 40 százaléka a közelmúltban csatlakozott a párthoz. Az első forduló csütörtök délután 2 órakor zárul. A második fordulóba a legtöbb szavazatot kapott két jelölt jut tovább, rájuk péntek reggeltől szombat délután 2 óráig voksolhatnak a párttagok.

A felmérések szerint Xavier Bertrand-nak van a legnagyobb esélye sikeresen szerepelni Emmanuel Macronnal szemben, Valérie Pécresse és Michel Barnier előtt, a párton belül viszont ez utóbbi számít a legnépszerűbbnek. Míg Valérie Pécresse dolgozta ki a legátfogóbb választási programot, Michel Barnier a nemzetközi ismertségével szerezhet előnyt, Éric Ciotti nézetei pedig nagyon közel állnak a jobboldali választók egy része számára is vonzó Éric Zemmour elképzeléseihez.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!