Venezuelai válság - Zeman csehországi látogatásra hívta meg Juan Guaidót

Külföld, 2019.02.07

Csehországi látogatásra hívta meg Milos Zeman cseh államfő Juan Guaidót, akit Venezuela ideiglenes elnökeként ismert el számos latin-amerikai és nyugati ország.

Jirí Ovcácek cseh elnöki szóvivő csütörtökön közölte, hogy Zeman előző nap küldött meghívót Guaidónak.

Csehország hétfőn csatlakozott az Európai Unió azon tagállamaihoz, amelyek ideiglenes venezuelai elnöknek ismerték el Juan Guaidót, mert véleményük szerint Nicolás Maduro elnöki mandátuma nem demokratikus módon megtartott választás eredménye.

"Szeretném kihasználni az alkalmat, és meghívni önt a Cseh Köztársaságba. Csehország az idén fogja megünnepelni a bársonyos forradalom 30. évfordulóját, és remélem, hogy a demokráciába való átmenet az ön országában is sikeres lesz" - idézte a szóvivő Zeman levelét. Az államfő reményét fejezte ki, hogy Juan Guaidó "elvezeti Venezuela népét a szabad és demokratikus választásokhoz".

A dél-amerikai országban azt követően mélyült el a belpolitikai válság, hogy az ellenzéki Guaidó egy Maduro államfő elleni tüntetésen Venezuela ideiglenes elnökévé nyilvánította magát. A januárban államfővé ismét beiktatott Maduro puccsnak minősítette a történteket. A világ kormányai megosztottak Guaidó elismerésében, de a latin-amerikai és nyugati országok zöme elismerte őt ideiglenes elnöknek.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!