A magyar kultúra napja - A bukovinai székelyek hazatelepítésének 80. évfordulójára emlékezett a Magyarság Háza

Kultúra, 2022.01.23

A bukovinai székelyek hazatelepítésének 80. évfordulójára emlékezett a magyar kultúra napja alkalmából megrendezett ünnepségén a Magyarság Háza vasárnap este a Nemzeti Táncszínházban.

A magyar kultúra napja - A bukovinai székelyek hazatelepítésének 80. évfordulójára emlékezett a Magyarság Háza Csibi Krisztina, az intézmény igazgatója beszédében felidézte Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár szavait, aki szombaton a Tamási Áron emlékév nyitórendezvényen, Marosvásárhelyen úgy fogalmazott: "iránymutatás és bátorság - ha meg akarjuk ragadni Tamási Áron munkásságának lényegét, akkor erre a két szóra biztosan szükségünk lesz".

"Mindnyájunk, a ma este itt jelenlévő és a világon bármerre élő magyarok számára kiemelten, mondhatnám életbevágóan fontos és megszívlelendő két fogalom a közeljövőben" - mondta Csibi Krisztina.

Az este során Blaskó Péter Kossuth- és Jászai Mari-díjas érdemes művész, a nemzet művésze elszavalta Tamás Menyhért Temetetlen temetők című versét.

A megemlékező előadás a bukovinai székelyek hazatelepítésének 80. évfordulójára jött létre Sebestyén István népművész ötlete nyomán. A műsorban a Bukovinai Székelyek Országos Szövetsége táncosai felelevenítenek egy bukovinai székely lakodalmat, majd a székelyek fájdalmas búcsúzását a temetőben halottaiktól. Fábián Éva, Jordáki Lászlóné és Sebestyén István keserves énekeket, Kóka Rozália pedig az Álmomban virágvasútat láttam című írását adja elő.
(MTI)

Galériánk

A magyar kultúra napja - A bukovinai székelyek hazatelepítésének 80. évfordulójára emlékezett a Magyarság Háza A magyar kultúra napja - A bukovinai székelyek hazatelepítésének 80. évfordulójára emlékezett a Magyarság Háza A magyar kultúra napja - A bukovinai székelyek hazatelepítésének 80. évfordulójára emlékezett a Magyarság Háza A magyar kultúra napja - A bukovinai székelyek hazatelepítésének 80. évfordulójára emlékezett a Magyarság Háza A magyar kultúra napja - A bukovinai székelyek hazatelepítésének 80. évfordulójára emlékezett a Magyarság Háza A magyar kultúra napja - A bukovinai székelyek hazatelepítésének 80. évfordulójára emlékezett a Magyarság Háza
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!