A Sokratis Sinopoulos Quartet játszik a Fonóban november 4-én

Kultúra, 2019.10.16

Napjaink nemzetközi világzenei színterének egyik kiemelkedő előadója, a Sokratis Sinopoulos Quartet ad koncertet november 4-én a Fonó Budai Zeneházban. Az est vendége Lukács Miklós cimbalomművész.

A Világklasszisok a Fonóban sorozat részeként megszervezett koncert főszereplője vezeti a régió zenéit szemléző Balkan World Music Charts legutóbbi toplistáját Metamodal című új lemezével, amely az ECM gondozásában jelent meg. Szókratisz Szinopulosz a bizánci korból származó hangszer, a líra kortárs mestere - közölte a szervező Fonó szerdán az MTI-vel.

Mint írták, Szinopulosz játéka finom és árnyalt, mégis nagyon kifejező, hangszeres jártassága széles körben elismert. A zenész zökkenő nélkül lépi át a dzsessz és a klasszikus zene határait, miközben hű marad a görögök és a Földközi-tenger keleti hagyományaihoz. Olyan nevekkel játszott élőben vagy felvételeken, mint Charles Lloyd, Ara Dinkjian, Loreena McKennitt, Eleni Karaindru és Jean Guihen Queyras. Minden megszólalásán érezhetőek egyedi stílusjegyei, a hagyományostól kezdve a kortárs nemzetközi repertoárig.

Az Athénban született Szókratisz Szinopulosz klasszikus gitárt, bizánci zenét és a népdal tanulmányokat folytatott, mielőtt tizennégy éves korában felfedezte magának a lírát, ez utóbbit Ross Daly irányítása alatt. Tehetsége azonnal nyilvánvalóvá vált, egy éven belül csatlakozott a Daly Labyrinth csoportjához, majd 1999-ben elnyerte a fiatal művészek Melina Mercouri díját. 2010-től dolgozik együtt Charles Lloyd amerikai szaxofonossal, és ekkor alakította meg a Sokratis Sinopoulos Quartetet is. Részt vett a Domnia Szamiu görög népzenei szövetség megalapításában és kutatásaiban, jelenleg egyetemi docens a Thesszaloniki Macedón Egyetem Zenetudományi és Művészeti Tanszékén.

A Sokratis Sinopoulos Quartetben a zenekarvezető mellett Yann Keerim (zongora), Dimitrisz Cekurasz (basszusgitár) és Dimitrisz Emmanuil (dob) játszik. A kvartett debütáló albuma 2015-ben jelent meg Eight Winds címmel, négy évvel később jött ki a Metamodal című lemez. Mindkét anyagot az ECM Records adta ki, és a két korong világszerte elismerő kritikákat kapott.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!