Fekete Attila és Létay Kiss Gabriella áriaestjével folytatódik az OperaLive vetítéssorozat

Kultúra, 2020.11.06

Fekete Attila és Létay Kiss Gabriella áriaestjei mellett a Magyar Állami Operaház zenekari és énekkari művészeinek koncertszámaival, köztük A hattyúk tava balett zenéjével várja közönségét a hétvégén az OperaLive vetítéssorozat esténként 20 órától az Opera Facebook-oldalán.

A főként hőstenor szerepeiről ismert Fekete Attila szombaton, a Magyar Opera Napján tartott estjén Donizetti, Verdi és Bartók művei mellett Erkel Ferenc alkotásaiból ad elő részleteket. Énekes partnere Kriszta Kinga szoprán lesz, a meglepetésvendég kiléte a közvetítésen derül ki. Az est rendezője Kovács Katalin, zongorán közreműködik Szennai Kálmán - közölte a dalszínház pénteken az MTI-vel.

Létay Kiss Gabriella vasárnapi operaestjén a 19. századi romantikus és verismo operák tragikus hősnőinek legszebb zenei pillanatait idézi fel. Egyik vendége Ulbrich Andrea Bartók-Pásztory-díjas mezzoszoprán, a meglepetésvendég pedig egy fiatal bariton lesz. Az estet Gábor Sylvie rendezi, zongorán közreműködik Bartal László.

A Tercett-Trió-sorozatban pénteken az Opera Kórus a 20. század első felének két legismertebb és legnagyobb hatású angol zeneszerzőjének műveit tűzte műsorára. Vaughan Williams 100. zsoltár című darabját Hamar Éva, Ostyányiné Heresznyei Eszter, Mann György és Pekárdy Tamás énekkari művészek adják elő. Elgar Spanyol szerenádjában Tempfli Mária, Avedikian Viktória, Vincze János és Farkas Gábor működik közre, Jelenetek a Bajor-felföldről című ciklusának Hamis szerelem és A tánc című duettjeit Tempfli Mária és Avedikian Viktória tolmácsolja, Altató című tételét pedig az esten fellépő kórustagok közösen szólaltatják meg. Zenei vezető Csiki Gábor, zongorán közreműködik Andrássy-Neuenstein Krisztina.

Az Opera Zenekar tagjai először Csajkovszkij A hattyúk tava című balettzenéjéből adnak elő részleteket. A Pas de deux, A kis hattyúk tánca és a Spanyol tánc Rácz János (fuvola), Rácz Ottó (oboa), Várnai Beáta (klarinét), Polonkai Judit (fagott), Horváth Bence (trombita), Nagy Csaba (trombita), Tóth Gábor (kürt), Gáspár Tamás (kürt), Szabó Sándor (harsona), Fülöp Lajos (harsona) és Vámosi Zoltán (ütőhangszerek) játékában lesz hallható. Satie Trois Gymnopédies című művét Novák András átiratában Baráth Nóra és Simon Beáta szólaltatja meg angolkürtön és hárfán. Poulenc Szonáta két klarinétra című kompozícióját Kiss Sándor és Csongár Péter klarinétművészek adják elő. Zárásként Mozart D-dúr fuvolanégyesének első tétele tételét Menyhárt Zsuzsanna (fuvola), Marosné Molnár Zsófia (hegedű), Winkler Zsófia (brácsa) és Gál Béla (cselló) mutatja be.

A jövő heti OperaSzerdán, november 11-én két egyfelvonás vígopera keresztmetszetét láthatják az érdeklődők. Mozart A színigazgató című daljátéka egy színház adminisztratív problémáit tárja a közönség elé, míg Menotti A telefon című komédiája arra keresi a választ, mit tegyünk, ha a párkapcsolatba betolakodik egy kéretlen harmadik. A színpadon Bátki Fazekas Zoltán (Direktor), Rőser Orsolya Hajnalka és Horti Lilla (Dívák), valamint Mukk József (Tenor) látható Tóth Erika rendezésében látható Tihanyi Ildikó jelmezeivel. A telefont Erdős Attila (Ben) és Sáfár Orsolya (Lucy) adja elő Mányik Albert színrevitelében Lisztopád Krisztina jelmezeivel. Az est műsorvezetője Mona Dániel, az előadókat zongorán Tóth Sámuel Csaba kíséri.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!