Felfüggeszti az adományozást az amerikai opioidválságban érintett Sackler család

Kultúra, 2019.03.25

Egy időre felfüggeszti filantróp tevékenységét Nagy-Britanniában az egyesült államokbeli opioidválságban érintett, dúsgazdag Sackler család által alapított Sackler Trust, amely a már korábban született megállapodásoknak eleget fog tenni, ám újabbakat nem köt egy ideig a szigetországban.

A Sackler család tulajdonában lévő Purdue Pharma gyógyszergyárat azzal vádolják az Egyesült Államokban, hogy úgy reklámozza OxyContin nevű opioid fájdalomcsillapítóját, mint amelytől szinte lehetetlen függővé válni, miközben tisztában van vele, hogy ez nem igaz.

A Sackler Trust tagadja a vádakat, ám úgy véli, hogy a kialakult helyzet akadályozza az általa támogatott intézmények zavartalan működését - írja a BBC hírportálja.

A múlt héten a londoni National Portrait Gallery volt az első jelentős brit művészeti intézmény, amely bejelentette, hogy az alapítvánnyal közös megegyezésben "megszakítják az adományozás folyamatát". A Sackler Trust még 2016-ban ajánlott fel egymillió fontot (369 millió forintot) a galéria 35,5 millió font költségű felújítási munkálatainak támogatásához. Az intézmény azóta gondolkodott, hogy elfogadja-e az adományt.

A Sackler Trust 2010 óta 60 millió fontot fordított különböző brit intézmények és kezdeményezések támogatására.

"Mélyen elszomorít az Egyesült Államokat sújtó addikciós válság és támogatom a Purdue Pharmát a helyzet kezelésére irányuló intézkedéseiben, ugyanakkor továbbra is visszautasítom a vállalatot és a Sackler család számos tagját ért hamis vádakat" - fogalmazott közleményében Theresa Sackler, a The Sackler Trust vezetője. Hozzátette: "a Sackler Trust igazgatósága arra a döntésre jutott, hogy egy ideig nem köt újabb adományozási megállapodásokat, a már létezőknek azonban továbbra is eleget tesz".

Az amerikai opioidválság az olyan vényköteles fájdalomcsillapítókkal kezdődött, mint a Percocet és az OxyContin, majd a jelenség felerősödött, amikor ezek a szerek kikerültek a feketepiacra.

Az 1952-ben alapított Purdue Pharma gyógyszergyár bevételei az OxyContin 1995-ös bevezetésével kezdtek növekedni és a család vagyonát gyakorlatilag ez a fájdalomcsillapító alapozta meg.

A National Portrait Gallery múlt heti bejelentését követően a Tate galériák is jelezték, hogy "a jelen körülmények között nem tartják helyesnek, hogy újabb adományt kérjenek vagy fogadjanak el" az alapítványtól, valamint a New York-i Solomon R. Guggenheim Múzeum is közölte, hogy nem tervez újabb felajánlást elfogadni a családtól.

A Sackler Trust több nagy-britanniai kulturális intézményt is támogatott már korábban, köztük a londoni Viktória és Albert Múzeumot, ám a BBC értesülései szerint a 2017-ben felmerült vádak óta egyetlen brit intézmény sem fordult újabb támogatásért az alapítványhoz.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!