TV műsor

Fréderic Chopin lengyelországi szülőházában ad koncertet Fülei Balázs

Kultúra, 2018.09.14

Liszt Ferenc és Fréderic Chopin műveiből ad lengyelországi hangversenyt Fülei Balázs zongoraművész, a Lengyelország függetlenségének 100. évfordulója alkalmából szervezett eseményre a Varsó melletti Zelazowa Wola-beli egykori kisnemesi udvarházban, Chopin szülőhelyén kerül sor.

Amint az MTI-vel Kovács Orsolya Zsuzsanna varsói magyar nagykövet közölte, a Piotr Glinski lengyel kormányfőhelyettes, kulturális és örökségvédelmi miniszter, valamint Mariusz Blaszczak nemzetvédelmi miniszter védnökségével rendezett koncert azon események egyike, amelyekkel Magyarország hozzájárul a lengyel függetlenség visszaszerzése idei 100. évfordulójához.

A jelenleg Chopin-múzeumként működő házban rendezett koncert korabeli Broadwood zongorán fog elhangzani - mondta el Kovács. Elárulta: a műsorra tűzött Chopin- és Liszt- művek mellett egy olyan zenedarabot is tartogatnak meglepetésként, amely a lengyelországi évfordulóhoz kötődik.

Az évfordulós megemlékezések más, magyar vonatkozású eseményeiből a nagykövet kiemelt egy rövidfilmet, amelyet júniusban a lengyel államfői kabinetfőnöknek, Krzysztof Szczerskinek adtak át. A felvételen a magyar diplomaták Jan Lechon 20. századi lengyel költő hazafias verseit szavalják.

Lengyelország az első világháború végén, 1918 novemberében, 123 éves feldaraboltság után visszanyerte függetlenségét és újra önálló, független, szabad ország lett.
(MTI)


Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!