Kedden vetítik Annecyben Traub Viktória rövidfilmjét

Kultúra, 2018.06.12

Kedd este láthatja a közönség a franciaországi Annecy Nemzetközi Animációs Filmfesztivál versenyprogramjában Traub Viktória Sellők és Rinocéroszok című animációs rövidfilmjét.

"Ez a fesztivál a szakma egyik legrangosabb seregszemléje, ezért az, hogy itt lehetünk, nagyon sokat jelent nekem, a stábnak és a filmnek egyaránt" - mondta el az MTI-nek adott keddi interjújában Traub Viktória.

A rendező felidézte, hogy korábban diákként már részt vett a fesztiválon, akkor azonban még nem is álmodott róla, hogy egyszer bekerülhet a rövidfilmes versenyprogramba. "Bízunk benne, hogy a film jó helyezést ér el, de ha sokan látják és pozitív kritikákat kap, önmagában már az is nagy elismerés, a versenyprogramban szerepléssel együtt" - fűzte hozzá.

A 15 perces Sellők és Rinocéroszok az elmúlt időszakban olyan fesztiválok versenyprogramjában szerepelt már, mint a csehországi Anifilm vagy a múlt héten az Oscar-kvalifikáló Zágrábi Animafest. Júniusban Portugáliában a Fest - New Directors/New Films Festival versenyprogramjában, valamint a bulgáriai In The Palace fesztiválon is látható lesz az animáció. Júliusban a szlovákiai Fest Ancán, majd Olaszországban a La Guarimba Nemzetközi Filmfesztiválon és a brazíliai Anima Mundin, aztán az Guanajuato Nemzetközi Filmfesztiválon Mexikóban szerepel majd.

A filmben a 8 éves Tilda emlékképei elevenednek meg saját cirkuszát működtető családjáról, amelynek jelenetről jelenetre tárul fel titkokkal teli múltja. A szeretet és a kapcsolódás konstans hiánya keretezi a filmet.

Traub Viktória a történetről szólva kifejtette: korábbi filmjeihez hasonlóan most is elsősorban a család és az érzelmi dinamikák változása érdekelte. "Szerettem volna az érzelmi kiszolgáltatottságot a női szerep változásán keresztül bemutatni. Egy család széthullása, és részben újra egymásra találása egy szürreális történetszálon keresztül nagyon régóta érdekelt, valamint az a típusú történetmesélés, amely a történetet két, párhuzamosan futó fő szálon bontja ki, amelyek később találkoznak" - mondta.

A film egy reális világból indul ki és egy idő után egyre inkább átcsap egy teljesen szürreális világba. Erről szólva a rendező úgy fogalmazott: fontos volt számára, hogy állatok és fantázialények szimbolikáján, valamint metamorfózisokon és szürreális képeken keresztül plasztikusabban tudja bemutatni a mondanivalót.

A film 2D animációs technikával készült. "Egy fantasztikus stáb segítette a munkámat, akik óriási lelkesedéssel és kitartással dolgoztak végig a filmen, nagyon hálás vagyok nekik, hiszen elképesztő energiát fektettek az animációba több mint két éven keresztül" - fűzte hozzá.

"A 2D animációban érzem magam otthonosan. A diplomafilmem egy festményanimáció volt, ami kicsit más, de abban is a metamorfózisok kaptak nagy szerepet" - mondta. Hozzátette: régóta szeretett volna egy igazán részletgazdag, textúrázott rajzanimációt csinálni. "Ebben a technikában érzem magam komfortosan, ahogy dolgozom, ahogy az ötleteim alakulnak, ebben a rajzanimációs világban működik a legjobban" - fűzte hozzá a rendező, aki jelenleg egy egész estés animáció előkészületein dolgozik.

A Sellők és Rinocéroszok forgatókönyvét Gergely Dorka, Traub Viktória és Dus Polett írták, a zeneszerző Chris Allan Tod volt. A film vágói Bacskai Brigitta és Polecsák Lajos, sound designere Vadon Zoltán, producere Dus Polett.

Traub Viktória 2006-ban az ESAD animációs szakán Portugáliában, majd 2008-ban a MOME animáció szakán végzett. Eső című rövidfilmje 2009-ben elnyerte a Pozsonyi Early Melons Fesztivál fődíját, valamint a Szentpétervári Filmfesztivál The Best Figurative Decision Open díját. Vastojás című munkája 2015-ben a San Diegó-i Nemzetközi Gyermek Filmfesztiválon a legjobb animációs rövidfilm díját kapta, a 4. Delhi Shorts Nemzetközi Filmfesztiválon pedig a zsűri neki ítélte a legjobb animáció díjat.

A Sellők és Rinocéroszok honlapján a filmmel kapcsolatos híreket, eseményeket folyamatosan megosztják az alkotók.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!