Kiírta televíziós pályázatait a Nemzeti Filmintézet

Kultúra, 2020.02.03

Televíziós bemutatásra készülő dokumentum-, ismeretterjesztő- és animációs filmek támogatására hirdetett pályázatot 700 millió forintos kerettel a Nemzeti Filmintézet (NFI).

A teljes magyar mozgóképszakma összehangolt tevékenységéért felelős, januártól működő NFI elkötelezett abban, hogy az egész estés mozifilmek mellett kulturális értéket teremtő televíziós alkotások is készüljenek központi költségvetési támogatásból - hangsúlyozta a filmintézet az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében.

Az NFI moziforgalmazásra szánt alkotásokról döntő testülete, a Filmszakmai Döntőbizottság mellett létrejött a Televíziós Döntőbizottság, amely a beérkező televíziós pályázatok közül fogja kiválasztani azokat a színvonalas, a nézők számára különleges élményt nyújtó filmterveket, amelyeket a filmintézet támogatásával készíthetnek el az alkotók.

A Televíziós Döntőbizottság elnöke Káel Csaba kormánybiztos, tagja Ternovszky Béla rendező, Kollarik Tamás filmes szakember, Tóth István Zoltán kommunikációs és televíziós szakember, valamint Benkő Orsolya forgatókönyv-fejlesztő, dramaturg, helyettes tagja pedig Bellavics István, az Országház Közgyűjteményi és Közművelődési Igazgatóságának vezetője.

Mint a közlemény hangsúlyozza, az NFI a korábbi pályázati rendszer, a Mecenatúra Program alapjaira építve elsőként a dokumentum-, az ismeretterjesztő- és az animációs filmes pályázati eljárásokat hirdette meg. A Televíziós Döntőbizottság értékes dokumentumtartalmak, a természet sokszínűségét, tudományos eredményeket, kulturális örökséget bemutató informatív ismeretterjesztő filmek és gyermekeknek szóló, valamint szerzői animációs filmek terveit várja.

A Nemzeti Filmintézet online pályázati felületén február 17-től lehetséges a pályázatok benyújtása.

Az elsőként meghirdetett három pályázati kategóriában két fordulóban összesen 700 millió forint támogatási keret áll rendelkezésre. A későbbiekben sor kerül majd tévéfilmek, kisjátékfilmek, történelmi dokumentumfilmek, animációs sorozatok és online tartalmak támogatására is - jelezte az NFI.

Újdonság lesz a televíziós támogatási rendszerben a televíziós sorozatok gyártására és előkészítésére (forgatókönyv-, filmterv-fejlesztés) kiírt pályázati lehetőség, amelynek keretösszege 2020-ban 3 milliárd forint - áll a filmintézet közleményében.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!