Kulturális örökség napjai - Épületbejárás, koncert, kiállítások Veszprémben

Kultúra, 2022.09.13

A veszprémi várban található Dubniczay-palotát, kortárs és modern képzőművészeti kiállításokat tekinthetnek meg az érdeklődők a hétvégén Veszprémben, a Kulturális örökség napjai programsorozat keretében, amelyet művészetterápiás foglalkozás, jazzkoncert is színesít - tájékoztatták a szervezők közleményben az MTI-t.

Az idei programsorozat a 150 esztendős magyar műemlékvédelem történetének meghatározó pillanataira emlékezik. Veszprémben a vár területén található hat műemléképületben várják a látogatókat.

Szombaton a Modern Képtár - Vass László Gyűjteményben Térmozgás címmel tekinthetik meg az érdeklődők a Vass-gyűjtemény állandó kiállítását. A magyar alkotók közül Barcsay Jenő, Korniss Dezső, Deim Pál, Konok Tamás, Bak Imre, Nádler István, Lakner László alkotásai, a külföldi művészek közül Josef Albers, Max Bill, Jesús Rafael Soto, Francois Morellet, Vera Molnár, Bridget Riley, Sean Scully, Bernar Venet, Günther Uecker munkái tekinthetők meg.

A Tabula Rasa című időszaki kiállításon Károlyi Zsigmond, Bernát András, Gál András, Erdélyi Gábor, Gálik András, Havas Bálint, Káldi Kata, Szabó Dezső válogatott alkotásait mutatják be. A kiállítás szeptember 31-éig látogatható.

A Vass Cipőtár állandó kiállítása a kiveszőben lévő cipész mesterség szakmai titkait mutatja be a látogatóknak.

A Csikász Galériában a Most - Vagy című kiállítás látható, amely száz év magyar művészetéből nyújt ízelítőt a szecessziótól az avantgárdon, neoavantgárdon át a posztmodernig, mások mellett Altorjai Sándor, Anna Margit, Birkás Ákos, Böröcz András, Donáth Péter műveit bemutatva.

A Dubniczay-palotában Szabó Dezső Copy című fotókiállítása, a palota Várgalériájában Bernát András és Peter De Thouars A tér tükrei című tárlata látogatható.

A palota pincéjében kapott helyet az írott, karcolt, sablonban készült monogramos, pecsétes, címeres téglákat és különleges tetőcserepeket bemutató tárlat. A kiállítás a római kortól napjainkig szemlélteti az építőanyag felhasználását, valamint a téglagyártás régi eszközeit.

Szombat este a Csikász Galériában koncertet ad a Grencsó-Heidrich duó, Grencsó István fúvós hangszereken játszik, Heidrich Roland gitáron kíséri. Vasárnap Út a romvárosba címmel művészetterápiás foglalkozáson vehetnek részt az érdeklődők a Dubniczay-palotában Bognár Tibor művészetterapeuta vezetésével.

A Kulturális Örökség Napjai az Európai Örökség Napok magyarországi eseménysorozata, amelyet már ötven országban rendeznek meg évről évre. A programsorozatot Magyarországon 1999 óta 12 600 helyszínen szervezték meg, 735 ezer érdeklődő látogatása mellett. Ezen a hétvégén olyan történeti épületeket nyitnak meg, amelyek általában el vannak zárva a nyilvánosság elől.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!