Kulturális örökség napjai - Programok Békés megyében

Kultúra, 2022.09.10

Békéscsabán és Orosházán városismereti sétákkal, Gyulán a Kohán Képtár és a Stefánia-szárny izgalmas történetével várják az érdeklődőket szeptember 16-18. között, a Kulturális Örökség Napjai elnevezésű rendezvénysorozaton - tájékoztatták a szervezők az MTI-t.

A békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum ingyenes, de regisztrációhoz kötött városismereti sétát szervez a formálódó Munkácsy-negyedben szombaton. Az esemény résztvevői ez alkalommal a Munkácsy Mihályhoz kapcsolódó helyszíneket keresik fel, felidézve a festőművész életét és pályáját meghatározó jelentősebb eseményeket, valamint a személyéhez kötődő érdekes történeteket.

Orosházán szintén városismereti sétát szervez pénteken a Nagy Gyula Területi Múzeum. Az útvonalon az előzetesen regisztrálók megismerkedhetnek egyebek mellett a régi könyvtár, a múzeum, a Csillag Áruház, a kútmúzeum, a ruhagyár, valamint a kisvasút műemléki épületével és történetével.

A látogatók a túra befejezéseként megtekinthetik az orosházi Városi Képtár tárlatait, benne a Báthory Júlia-féle üveggyűjteménnyel, amely kapcsolódik az Üveg Nemzetközi Éve eseménysorozathoz.

A gyulai kiállítóhelyeket működtető Erkel Ferenc Kulturális Központ és Múzeum Nonprofit Kft. az elmúlt években olyan épületek és épületrészek megismerésében nyújtott segítséget, amelyek megtekintése és bejárása nem hozzáférhető a nagyközönség számára. Idei választottjaik azonban a hétköznapokban sincsenek elzárva, ám még így is sok újdonsággal szolgálhatnak róluk.

Szombaton a Kohán Képtár kapja a főszerepet, most magáról az épületről mesélnek - nem elfeledkezve a szomszédos Vigadóról, amely komolyan kötődik a gyulai közgyűjteményekhez.

Vasárnap a Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont Stefánia-szárnyát ismerhetik meg az arra kíváncsiak. Óránként indul majd a Stefánia-kör elnevezésű program, amely a bálteremben kezdődik. Itt az egykori kiskastély-szárny történetéről és a névadó gróf Wenckheim Józsefné Jankovich Stefániáról tartanak vetítéssel egybekötött előadást. Ezt követően megmutatják az épületrész alatti hatalmas pincét, majd a Stefánia-szárny felújításkor kialakított legizgalmasabb elemét, a szabadtüzes történelmi látványkonyhát, amely ezen a napon működni is fog.

Szarvason a Tessedik Sámuel Múzeum szeptember 17-én és 18-án az eseménysorozat keretén belül ingyenesen látogatható.

A Kulturális Örökség Napjai az Európai Örökség Napok magyarországi eseménysorozata, amelyet már ötven országban rendeznek meg évről évre. A programsorozatot Magyarországon 1999 óta 12 600 helyszínen szervezték meg, 735 ezer érdeklődő látogatása mellett. Ezen a hétvégén olyan történeti épületeket nyitnak meg, amelyek általában el vannak zárva a nyilvánosság elől.

A részletes, országos programsorozat a www.oroksegnapok.gov.hu oldalon tekinthető meg.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!