Mert podcastot hallgatni jó, és hasznos

Kultúra, 2021.01.28

Mind az információszerzésnek, mind a kikapcsolódásnak számtalan változata létezik, melyek könnyedén az életritmusunkhoz és rutinunkhoz igazítva feldobhatják napjainkat.

Podcast Minderre kiváló lehetőséget biztosítanak a podcastok. A szó az iPod és a broadcast (közvetít, sugároz) szavak összeolvadásából jött létre, és a 2000-es évek elejére tehetjük a megjelenésüket.

A félreértések elkerülése végett, nincs szükségünk iPodra vagy egy specifikus zenelejátszóra, hogy podcastokat hallgassunk. Mivel nem vagyunk képernyőhöz kötve, így sokkal szabadabban tudjuk meghallgatni a szeretett műsorunk legújabb részét.

De miért hasznosak és milyen előnyei van a podcastoknak?

Mivel a tartalmat csak halljuk, így az információ egy sokkal személyesebb módon jut el hozzánk, mintha egy szöveget olvasnánk vagy a képernyőt néznénk. Ha a kedvenc témánk a filozófia, akkor sokkal jobban el tudunk mélyülni a témában, hiszen olyan érzésünk támad, mintha csak hozzánk beszélnének. Amennyiben a pókerezés a hobbid és szabadidődben különböző platformokon játszol, mint amilyen az Unibet a mobilodon, úgy rengeteg információt tudsz kapni a játékról miközben főzöl, vezetsz vagy épp a parkban futsz. Nemcsak különböző stratégiákról hallgathatsz hírességektől, hanem véleményekkel, tanácsokkal is bőven ellátnak, illetve közelgő eseményekről, versenyekről is könnyedén információt kaphatsz. Így legközelebb a megszerzett tudás birtokában tudsz belevágni egy új játékba.

Egy másik nagy előnye a podcastoknak, hogy könnyű hozzájuk jutni. Miután feliratkoztunk a csatornára, úgy automatikusan letöltődnek az eszközünkre, amint egy új adás elérhetővé válik. Mindezt még kényelmesebbé teszi, hogy ez nem kerül neked semmibe sem, hiszen kizárólag egy digitális tartalomról van szó.

Akár csak az online elérhető rádiókat, úgy a podcastokat is bármilyen tevékenység közben hallgathatjuk, hiszen nem vagyunk képernyőhöz vagy műsoridőhöz kötve. Akkor és ott hallgatod, ahol szeretnéd, hiszen bárhova magaddal viheted őket és maximum egy fejhallgatóra van szükséged. Fontos, hogy mivel a hanganyagok letölthetőek, így nincs szükség internetre, hogy meghallgassuk őket.

Aki nyelvet akar tanulni, az duplán jól jár, ha podcastok hallgatása mellett dönt. Itt nem egy sokszor mesterkélt tankönyvi hanganyagról van szó, hanem igazi autentikus élő beszédről. A beszéd sebessége állítható, amennyiben nehezünkre esik követni a témát. Idő és energiától függően rendelkezésünkre áll akár 5-10 perces műsor is (ha nem egyből egy 60 percesbe akarunk belevágni), és az esetek többségében elérhető egy átirat is (angolul „transcript”), ha részletesebben utána akarunk nézni az elhangzottaknak.

Mivel a podcastok története kevesebb, mint két évtizedre nyúlik vissza, így nyilvánvalóvá válik, hogy egy nagyon dinamikusan fejlődő információ forrásról és egyben szórakozási formáról van szó.

A legnépszerűbb magyar podcastok között, csak hogy egy párat említsünk a teljesség igénye nélkül, a következő műsorok szerepelnek:

  • Biznisz Boyz
Ez a csatorna az üzlet világába kalauzol el minket, hiszen 3 fiatal vállalkozó történetét hallgathatjuk meg a startup világában.

  • Igenek és nemek
Ebben a beszélgetős podcastban Kenyeres Andrással tekinthetünk bele emberi történetekbe és a hátterükben meghúzódó igenekbe és nemekbe.

  • Halottnak a coach
Bán Andrásnak köszönhetően a mentális egészség, karrier és munkahely témakörében hallgathatunk interjúkat.

  • Szertár
Elmondhatjuk, hogy ez Magyarország leghallgatottabb tudományos podcastje, amely különböző témákat és vendégeket sorakoztat fel, hogy változatosabbnál változatosabb területeket beszéljenek át.

  • Különvélemény
Somody Imre és Szabados Ádám beszélget különböző gondolkodókról és világnézetekről.

Bárhogy is döntünk, a podcastok színes és szinte végtelen világában biztosan megtaláljuk a számunkra legérdekesebbet. Nincs más hátra, mint kiválasztani a kedvenc csatornánkat és már kezdődhet is a műsor.
(Webrádió)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!