Népzenei koncertek a Benczúr Kerti Esték programjában

Kultúra, 2019.06.11

Szerdától szabadtéri népzenei koncertekkel is várják a látogatókat a kertmozi filmjei mellett a Benczúr Kerti Esték nyári programsorozaton.

Az NKA Halmos Béla Programmal együttműködésben szerda esténként öt alkalommal lesz élő népzene a fővárosi helyszínen. A házigazda minden alkalommal a program kuratóriumának egyik tagja lesz, az első, június 12-i est házigazdája Virágvölgyi Márta, az általa választott zenekar pedig a Rézhúros Banda - közölték a szervezők kedden az MTI-vel.

Mint írták, az Üllésről származó Rézhúros Banda legtöbb tagja a néptáncon keresztül találkozott a népzenével és a népművészettel, és szeretnének minél jobban elmélyülni a gazdag örökségben. Elsősorban táncházzenészeknek vallják magukat.

Június 26-án Berán István választása alapján a hagyományos magyar népzenét játszó budapesti Magos lép színpadra, amely a népi kultúra zenei hagyományait műveli és adja tovább. Két héttel később, július 10-én Sipos Mihály, a Muzsikás prímása programjában az Erdőfű játszik. A baráti társaságból alakult csapat a jelenlegi magyar népzenei színtér meghatározó alakjainak és zenekarainak olvasztótégelye.

Július 24-én Árendás Péter lesz a házigazda, a színpad pedig a Halmos Béla vándor-díjas prímás, Horsa István által alapított Horsa Bandáé. A zenekar népzenegyűjtők korábbi gyűjtései alapján, illetve a tagok által készített saját felvételekből próbálja a lehető leghitelesebben megtanulni az erdélyi vonószenét. A programsorozatot augusztus 7-én az Eredics Gábor által kiválasztott Babra zárja. A déli szláv népek és a Balkán ezerarcú zenei hagyományait újjáélesztő zenekar egyéniségét a tamburák egysége, a klarinét és a harmonika összhangja határozza meg.

A koncertek után szabadtéri táncház lesz.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!