TV műsor

Növelné a cirkusz presztízsét a szellemi kulturális örökségi listára kerülés

Kultúra, 2016.02.08

Nagyban növelné a cirkuszművészet társadalmi elfogadottságát, ha felkerülhetne az UNESCO szellemi kulturális örökségek listájára, mert ezzel a nemzetközi szervezet elismerné, hogy ennek a komoly tradícióval bíró művészeti ágnak ápolásra van szüksége - hangsúlyozta Fekete Péter, a MACIVA ügyvezető igazgatója az M1 aktuális csatorna hétfői műsorán.

A cirkuszművészet megújításáért is felelős miniszteri biztos elmondta, hogy az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének (UNESCO) nemzetközi listájára való kerülés előfeltétele, hogy legalább két országban a szellemi kulturális örökség nemzeti jegyzékében már szerepeljen az adott terület. Amennyiben Hollandia után Magyarországon is bekerülhetne a cirkuszművészet a nemzeti jegyzékbe, a két ország együtt kezdeményezhetné a felvételt az UNESCO illetékes bizottságánál.

Kiemelte, miniszteri biztosként nemcsak egy új cirkuszművészeti központ létrehozása a célja, hanem az is, hogy a cirkusszal kapcsolatos gondolkodásmódot is megújítsa.

"Mi a cirkuszművészet társadalmi hasznosságát is kutatjuk, hogy leváljunk a pusztán szórakoztatóiparról, a céllövöldéről és a dodzsemről és a cirkuszművészettel inkább a színház közelébe, az üzenetet is nyújtani tudó kulturális és szórakoztató ágak közé kerüljünk" - fogalmazott Fekete Péter.

Felidézte, hogy ehhez egy olyan művészeti központot akarnak létrehozni, amely találkozóhely és kutatóbázis lenne egyben a nemzetközi szakemberek számára, valamint egy olyan oktatási intézmény, amelyben a cirkuszművészek mellett a háttérszakmákban dolgozókat is ki tudják képezni.
(MTI)


Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!