TV műsor

Online mutatják be Kovásznai frissen felújított Habfürdő című animációját

Kultúra, 2021.05.11

Online mutatja be a Nemzeti Filmintézet (NFI) Kovásznai György frissen felújított Habfürdő című animációs filmjét május 15-én és május 16-án az NFI Filmarchívum Igazgatóság videomegosztó csatornáján - tájékoztatta a filmintézet kedden az MTI-t.

Az 1980-ban bemutatott rajzfilm 4K felbontású felújított változatát május 15-én, Kovásznai György születésnapján este hét órától tűzik műsorra, az ismétlés másnap ugyancsak este hét órától lesz látható a YouTube-on. Az online premier után a kultikus film május 27-től a magyarországi mozikba is visszatér a Pannónia Entertainment forgalmazásában - olvasható az NFI tájékoztatójában.

Kovásznai György (1934-1983) a magyar animációtörténet legavantgárdabb alakja. Merészen expresszív grafikájú, kísérleti hangkulisszákkal dolgozó animációs rövidfilmjei rést ütöttek az itthon megszokott műfaji tradíciókon - hangsúlyozza az NFI tájékoztatójában.

Mint írják, Kovásznai György egyetlen egyetlen egész estés filmje az egyik legkülönlegesebb színfolt a magyar és a nemzetközi animációs palettán, amely mára komoly rajongótáborra tett szert. A Habfürdő radikálisan szembement a korszak gyerekeknek szóló, klasszikus irodalmi alapanyagból készült rajzfilmjeivel, melyeknek sorát Magyarországon a János vitéz (1973) és a Lúdas Matyi (1976) indította el.

A tájékoztató emlékeztet arra, hogy Kovásznai György jelenben játszódó, felnőtt közönségnek készült rajzfilmjét a korabeli nézők értetlenül fogadták, a szakmát is megosztotta és pár hét alatt lekerült a mozik műsoráról. Ugyanakkor formabontó stílusa miatt a mai napig hatással van a fiatal animációs rendezőgenerációkra.

A Habfürdő, a harmadik egész estés magyar rajzfilm, amelynek restaurálása az NFI filmfelújítási és digitalizációs programja keretében valósult meg ebben az évben az ACE és a Creative Europe támogatásával. A film teljeskörű, 4K felbontású felújítását a Nemzeti Filmintézet Filmarchívum és Filmlabor igazgatóságainak mintegy harminc munkatársa készítette el négy hónap alatt.

A tájékoztató szerint egy olyan különleges film esetében, mint Kovásznai György rajzfilmje, még fokozottabban merültek fel a restaurálás etikai kérdései. A burjánzó elemekkel dolgozó látványvilág, a hullámzó vonalakból kreált figurák, a zene ritmusára pulzáló pop artos fények és színek más filmeknél még fokozottabban állították kihívás elé a restaurátorokat. Lossonczy Árpád, a Habfürdő operatőre és Másik János zeneszerző is segítette a restaurálási munkát.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!