Román-magyar konzorcium alakítja át a marosvásárhelyi Színház teret

Kultúra, 2023.01.25

Román és magyar cég alkotta konzorcium nyerte szerdán a marosvásárhelyi Színház téren épülő innovációs központ és mélygarázs tervpályázatát - közölte Soós Zoltán polgármester.

A Marosvásárhely belvárosában, a színház mögötti téren épülő innovációs központ és mélygarázs együttes tervére pályázatot írt ki az önkormányzat, a nyertest szerdán hirdették ki.

Az első helyezett a romániai Multinvest Proiectare S.R.L. és a budapesti Céh Tervező, Beruházó és Fejlesztő Zártkörűen Működő Részvénytársaság alkotta konzorcium lett - közölte Facebook-oldalán Soós Zoltán.

A nyertes tervet hat ajánlat közül választotta ki a neves építészek és urbanisztikai szakemberek alkotta zsűri. A győztes 15 ezer eurós (forint) pénzjutalmat is kapott.

Az Agerpres román hírügynökség szerint a zsűri elnöke, Serban Tiganas kolozsvári építész hangsúlyozta: azokat a megoldásokat értékelték, melyek nemcsak új épületet, hanem kívül és belül is vonzó közösségi teret álmodtak Marosvásárhely belvárosába.

Soós Zoltán rámutatott: a pályázat célja az volt, hogy értékes gyalogos- és zöldövezetekkel tegyék élvezhetőbbé a belvárost, miközben a parkolási gondokat is enyhítik. Rámutatott: történelmi léptékkel nézve ez lesz Marosvásárhely központjának harmadik legnagyobb átalakítása.

Az első Bernády György polgármesterségéhez köthető, amikor elkészült a városközpont első jelentős parkosítása és beépítése - mondta. A második az 1970-es évekre tehető, amikor modernista alapokon tervezték újra a Színház teret. A teátrum mögötti központ és mélygarázs terve ebbe illeszkedik.

A nyertes terv megvalósítása jövő év első felében kezdődhet.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!