Ukrajnai háború - Boris Johnson független információforrások keresésére és megosztására biztatja az orosz lakosságot

Orosz-ukrán háború, 2022.04.05

Független információforrások keresésére és megosztására biztatta keddi üzenetében az orosz lakosságot Boris Johnson brit miniszterelnök, annak érdekében, hogy az oroszok megtudják az igazságot az ukrajnai háborúról. Johnson kijelentette azt is, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnöknek háborús bűncselekmények vádjával kell szembesülnie.

Az orosz néphez intézett, a Downing Street által kedd este közzétett, részben oroszul elmondott üzenetében Boris Johnson kijelentette: az orosz katonák által az ukrajnai Irpiny és Bucsa településeken elkövetett atrocitások az egész világot elborzasztották.

A brit kormányfő szerint az orosz nép megérdemli, hogy megismerhesse minderről az igazságot és a tényeket.

Johnson elmondta: a két ukrajnai településen összekötözött kezű civileket mészároltak le, nőket erőszakoltak meg gyermekeik szeme láttára, a holttesteket félig-meddig elégették, tömegsírba hajították vagy csak úgy otthagyták az utcán.

A brit miniszterelnök szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök tudja, hogy ha az orosz lakosság láthatná mindezt, nem támogatná a háborút.

Putyin tudja azt is, hogy ezekkel a bűncselekményekkel elárulja azoknak az orosz édesanyáknak a bizalmát, akik büszkén vesznek búcsút az orosz hadseregbe bevonuló fiaiktól - fogalmazott keddi üzenetében a brit kormányfő.

Johnson szerint Putyin azt is tudja, hogy a történtek szégyenfoltot ejtettek Oroszország becsületén, és ez folt a háború minden egyes napjával még nagyobbá, még nehezebben eltávolíthatóvá válik.

"De ne hagyatkozzanak csak az én szavaimra. Ahhoz, hogy a világ bármely tájékáról független információhoz juthassanak, mindössze egy (virtuális magánhálózaton keresztül elérhető) VPN-kapcsolatra van szükségük" - hangsúlyozta a brit miniszterelnök.

Boris Johnson arra kérte az oroszokat, hogy ha rátaláltak az igazságra, azt osszák meg másokkal is.

Kijelentette: a felelősöknek számot kell majd adniuk a történtekről, és "a történelem emlékezni fog azokra, akik elfordították tekintetüket".

"Az Önök elnökének háborús bűncselekmények vádjával kell szembesülnie, azt azonban nem tudom elhinni, hogy (Putyin) az Önök nevében cselekszik" - zárja az orosz néphez intézett keddi videóüzenetét a brit miniszterelnök.

Boris Johnson nem először hangoztatja azt a véleményét, hogy Putyin háborús bűncselekményekért felelős. Vasárnap este kiadott legutóbbi közleményében úgy fogalmazott: az Irpiny és Bucsa községekben ártatlan civilek ellen elkövetett aljas támadások újabb bizonyítékul szolgálnak arra, hogy az orosz elnök és hadserege háborús bűncselekményeket követ el Ukrajnában.

Liz Truss brit külügyminiszter ugyanaznap ismertetett nyilatkozatában közölte: Nagy-Britannia támogatni fog minden olyan vizsgálatot, amelyet a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) indít a háborús bűncselekmények kivizsgálására és büntetőeljárások indítására szóló felhatalmazása alapján.

Dominic Raab brit igazságügyi miniszter a minap egymillió font értékű új brit finanszírozást jelentett be az ICC számára, emellett felajánlotta, hogy a Scotland Yard háborús bűncselekmények kivizsgálására szakosodott ügyosztálya és a brit fegyveres erők hírszerzési anyagok összegyűjtésében jártas szakértői segítséget nyújtanak a hágai bíróságnak.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!