Ukrajnai háború - Folytatódott az ukrán hadsereg üzemanyag-raktárainak megsemmisítése az orosz katonai szóvivő szerint

Szerencsejáték, 2022.04.07

Az orosz fegyveres erők az éjszaka folyamán precíziós légi és tengeri indítású rakétákkal megsemmisítettek négy üzemanyag- és kenőanyag-raktárt az ukrajnai Nyikolajev, Zaporizzsja, Harkiv és Csugujev közelében - közölte Igor Konaszenkov, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a csütörtök délelőtti hadijelentést ismertetve.

Konasenkov szerint az orosz légierő az éjszaka folyamán 29 ukrán katonai létesítményre mért csapást, a légvédelem pedig öt drónt lőtt le. Tájékoztatása szerint az ukrán fegyveres erők a háború kezdete óta 125 repülőgépet, 93 helikoptert, 413 drónt, 227 föld-levegő rakétarendszert, 1987 harckocsit és más páncélozott harcjárművet, 218 rakéta-sorozatvetőt, 866 tüzérségi löveget és aknavetőt és 1894 speciális katonai járművet veszítettek.

A vezérőrnagy bejelentette, hogy a donyecki "népköztársaság" területén befejeződött Szolodke település megtisztítása az ukrán "nacionalistáktól".

Eduard Baszurin, a donyecki "népi milícia" parancsnokhelyettese csütörtökön a Rosszija 24 hírtelevízióban azt mondta, hogy az ukrán fegyveres erőknek mintegy háromezer harcosa lehet még Mariupolban. A hozzájuk csatlakozott helyi "segítők" számát nem tudta megmondani. Baszurin közölte, hogy megkezdődött a helyi kikötő "megtisztítása", ahonnan az Azovsztal acélmű felé szorítják ki az ellenséget.

A donyecki milícia azzal vádolta meg az ukrán hadsereget, hogy a mariupoli kikötőben felgyújtotta az ukrán haditengerészet Donbasz parancsnoki hajóját, ami a tájékoztatás szerint része lehet az orosz fegyveres erők lejáratását célzó kampánynak. Korábban a Moszkva által függetlennek elismert szakadárok a dominikai zászló alatt közlekedő török Azburg hajó fedélzetén kiütött tűz ügyében fogalmaztak hasonlóan.

A donyecki területvédelmi törzs szerint az elmúlt egy napban 526 embert, köztük 92 gyermeket evakuáltak Mariupolból a bezimennojei segítőközpontba. A TASZSZ hírügynökség orosz hivatalos szervekre hivatkozva azt írta, hogy ugyanebben az időszakban újabb mintegy 19 100 menekült érkezett Oroszországba a két "népköztársaságból" és Ukrajna más területeiről. A háború kezdete óta itt menedéket keresők száma meghaladta a 650 ezret.

Az orosz nemzeti gárda a TASZSZ-t arról tájékoztatta, hogy katonái az orosz rendkívüli helyzetek minisztériumának munkatársaival együtt 10 teherautón 80 tonna élelmiszert és alapvető szükségleti cikkeket szállítottak Harkiv megyébe. A beszámoló szerint Velikij Burluk, Prikolotne, Belij Kolodez és Volcsanszk 25 ezer lakosa között hús- és halkonzervet, lisztet, gabonát, tésztát, zöldségkonzervet, teát és cukrot fognak szétosztani.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!