Ukrajnai háború - Újabb 771 ukrán fegyveres adta meg magát a mariupoli acélműnél az orosz katonai szóvivő szerint

Orosz-ukrán háború, 2022.05.19

Az elmúlt 24 órában az Azov "nacionalista alegység" 771 fegyverese adta meg magát a Mariupolban, az Azovsztal acélműnél - jelentette be csütörtökön Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi miniszter szóvivője.

Azovsztál A tábornok szerint az üzemből május 16. óta összesen 1730 fegyveres adta meg magát, köztük 80 sebesült. Elmondta, hogy aki kórházi ápolásra szorul, ezt a donyecki "népköztársaság" novoazovszki és donyecki egészségügyi intézményeiben megkapja.

Gyenisz Pusilin, a donyecki "népköztársaság" vezetője, a Szolovjov Live online televíziós csatornán azt mondta, hogy a bekerített ukrán erők több mint fele hagyta el a létesítményt fehér zászlóval, és a többiek is sorra adják meg magukat.

A Konasenkov által ismertetett csütörtöki hadijelentés szerint az elmúlt nap folyamán az orosz légierő nagypontosságú rakétái hét harcálláspontot találtak el, köztük az ukrán fegyveres erők 24. gépesített gyalogos dandárjáét Mikolajivkában és a 104. területvédelmi dandárjáét Konsztantyinivkában, továbbá 11 rakéta- és tüzérségi fegyver- és lőszerraktárt és 26 élőerő- és hadfelszerelés-összpontosulást, valamint egy Sz-300-as és egy Buk-M1-es légvédelmi zászlóaljat.

A szóvivő szerint a harcászati légierő két harcálláspontra és 58 élőerő- és hadfelszerelés-összpontosulásra mért csapást, aminek következtében több mint 340 "nacionalista" életét vesztette, 62 katonai eszköz pedig üzemképtelenné vált. A rakéta- és tüzérségi erők hat harcálláspontot, 295 élőerő- és hadfelszerelés-összpontosulást, 43 tüzelőállásban lévő ukrán tüzérségi és aknavetős alegységet és két rádióelektronikai hadviselési állomást találtak el.

Konasenkov azt mondta, hogy az orosz légvédelem 15 drónt - köztük egy Bayraktar-TB2-est, és 12 Szmercs-rakétát lőtt le.

Az orosz védelmi tárca összesítése szerint a háború kezdete óta az ukrán fegyveres erők 172 repülőgépet, 125 helikoptert, 942 drónt, 313 légvédelmi rakétarendszert, 3158 harckocsit és egyéb páncélozott harcjárművet, 395 rakétasorozatvetőt, 1562 tüzérségi löveget és aknavetőt, valamint 3026 speciális katonai járművet veszítettek.

Roman Sztarovojt, az orosz Kurszk megye kormányzója csütörtökön a Telegram-csatornáján közölte, hogy legkevesebb egy civil életét vesztette, és többen megsebesültek a Tyotkino falut hajnalban érő ukrán aknagránátcsapások következtében. Sztarovojt szerint a településen több épület megrongálódott, néhány lövedék pedig nem robbant fel.

Az Ukrajna elleni háború kezdete óta az orosz határmenti régiókat rendszeresen éri támadás, emiatt a hatóságok számos területen fokozott terrorkészültséget vezettek be.

A donyecki entitás hatóságai arról számoltak be, hogy a "népköztársaság" területén az elmúlt nap folyamán 13 teleülést 41 alkalommal ért támadás, amelyek következtében két civil meghalt, öt pedig megsebesült. A tájékoztatás szerint ukrán aknavetőkből, lövegekből és rakétasorozatvetőkből 216 lőszert lőttek ki a szakadár területre.

Mihail Mizincev vezérezredes, a humanitárius reagálásért felelős oroszországi tárcaközi koordinációs parancsnokság és a Nemzeti Védelmi Irányító Központ vezetője szerda esti tájékoztatóján ukrán hadifoglyok vallomására hivatkozva azt állította, hogy az ukrán hadsereg információs és pszichológiai műveleti központja nyugati segítséggel újabb, "a bucsai forgatókönyv szerinti provokációra" készül.

A tábornok szerint a donyecki régióban lévő Kosztyantyinivka városában orosz katonáknak öltözött, fehér karszalaggal ellátott fegyveresek ukrán civileket lőnek majd le kamerák előtt. Az erről készült fotó- és videóanyagokat, köztük olyanokat is, amelyeket a látszat szerint véletlenszerűen elhaladó autók fedélzeti kamerái készítenek, el fogják terjeszteni a médiában a városnak az orosz erők általi "felszabadítását" követően.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!