A korszerű tolóablakok előnyei

PR-cikkek , 2024.01.16

Gyakran hallható az a megjegyzés, miszerint a világ mára egy nagy faluvá változott, amiben nyilvánvalóan jelentős szerepe van az internet elterjedésének.

Ebédlő A korábbi időszakban ugyanis viszonylag kevesen voltak azok, akiknek lehetőségük volt rá, hogy távoli országokba utazzanak, az óceánon túli kirándulásokról nem is szólva.

Az internet azonban mindenki számára tágra nyitotta a világot. Megismerhetővé váltak más népek, országok, kontinensek szokásai, kultúrája, gasztronómiája, vallása, gondolkodásmódja és nem maradt ki ebből az építőipar sem.

Így szivárogtak be hozzánk is az olyan megoldások, amilyen a toló ablak és amelyet addig leginkább csak az amerikai filmekben és a különböző színes magazinokban láthattunk. A szerencsés fejlemény pedig, hogy ezt a globalizálódást a kereskedelem is követte, úgyhogy ma már Magyarországon is lehetőség van olyan építőipari megoldások alkalmazására, amelyek korábban elképzelhetetlenek lettek volna.

Ezek közé tartoznak a különböző nyílászárók is, amelyek megjelenésével a hagyományos magyar gyakorlat is kimozdult a komfortzónából és megváltozott. Itthon a hagyományos ablakokat használta mindenki, amelyek jobbra, vagy balra nyílnak. Ehhez képest a tolóablakok egy újszerű megoldást jelentenek, hiszen a falba vannak beépítve és ott csúsznak jobbra-balra, vagy pedig fel és lefelé.

Az ilyen ablakokból ma számos féle változat érhető el. Választhatunk a rejtett keretes, a teljesen beüvegezett, a harmonika mechanizmussal rendelkező nyílászárók közül, de található emelő-toló rendszerű megoldás is. A folytatásban górcső alá vesszük ezen nyílászárók jellemző tulajdonságait, amelyek alapján könnyebben eldönthető, hogy jó választás-e az otthonodba.

Használhatóság, költséghatékonyság, biztonság

Ami mindenképpen a tolóablakok mellett szól, az a könnyű kezelés. Ezek a nyílászárók nem rendelkeznek komplikált mechanizmusokkal, egész egyszerűen csak oldalra vagy felfelé kell csúsztatni a nyitáshoz és a csukáshoz, éppen ezért használhatóság szempontjából mindenképp előnyösek.

Amikor lakásfelújításról, vagy házépítésről van szó, sok mindenre kell költeni, úgyhogy az ember igyekszik takarékoskodni mindenhol, ahol erre lehetőség van, miközben nyilván a minőséget is szeretné biztosítani, ami az ablakok esetében az energiahatékonyságot jelenti. Nos, az ilyen típusú ablakok olcsóbbak, mint a hagyományosak, úgyhogy ilyen megközelítésben is jó választásnak számítanak.

Mivel a tolóablakok mechanizmusa nem tartalmaz hajtókart a nyitáshoz, csukáshoz, ezért ilyen tekintetben is strapabíróbbnak számítanak. Az egyéb típusú ablakokhoz képest ezek kopás tekintetében is ellenállóbbak.

A legjobb ezeknek az ablakoknak a használata az olyan épületekben, helyiségekben, amelyek kialakítása miatt problémás az ablaktábla kinyitása szellőztetés céljából, mert túl sok helyet elvesz. Mivel az ilyen ablakok a falban csúsznak, a helytakarékosság az első számú előnyük.

Ezeknek az ablakoknak többféle változata létezik, éppen ezért, aki számára a biztonság kiemelt helyen áll, számukra bőven akad mozgástér. A kereskedelmi forgalomban ugyanis kaphatók retesszel, kulccsal, zárral ellátott változatok is.

Kialakításuk folytán ezeknek az ablakoknak a tisztítása is egyszerűbb. Mivel megdönthetők és a keretről is leemelhetők néhány típus esetében, ezért könnyen meg lehet őket tisztítani.

A folytatásban nézzünk néhány hátrányt is, amivel szintén nem árt tisztában lenni. A téli időszakban a csúszka megtelhet hóval, jéggel, ami a mozgatást megnehezíti. Ilyenkor fontos, hogy mindig megtisztítsd azt, mert ha erőlteted, akár meghibásodás is történhet.

A legegyszerűbb tolóablakok energiahatékonyság tekintetében nem tökéletesek. A két szárny között nem záródnak a megfelelően, ezért télen túlságosan is beengedhetik a hideget. Persze, erre is létezik megoldás. Olyan ablakot érdemes választani, amely rendelkezik olyan zárral, amely összehúzza a szárnyakat, illetve lehetőleg háromrétegű ablaktábla van beépítve.

Hasznos tudnivaló, hogy jellemzően jobb választás az olyan tolóablak, amely vízszintesen, tehát jobbra és balra nyílik, mint a függőlegesek. Ezek funkcionálisabbak, időtállóbbak és a használatuk is praktikusabb.  

Ha még azon gondolkodsz, milyen ablakot építs be otthonodba, érdemes megfontolni a fenti elveket és ezek alapján meghozni a döntést.

(Webrádió)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!