A különböző alokáziák tartása az otthonunkban

PR-cikkek , 2023.12.24

Vajon mit tudnak ezek a növények, amit mások nem? Az alokázia sokunk hatalmas kedvence, de inkább a kisebb fajtái azok, amiket szívesen tartunk a lakásban.

Alokázia Mostanra már több olyan típusa létezik, amelyekben egész évben gyönyörködhetünk.

Bár az is igaz, hogy vannak olyan alokáziák, amelyek télen kicsivel több figyelmet igényelnek, de nem lehetetlen őket a hideg időben sem életben tartani.

De lássuk akkor, hogy miért ennyire kedveltek ezek a szobanövények! Kitérünk arra, hogyan élhetik túl a téli időszakot, amikor kevesebb a napsütés, hűvösebb van, így nehezebb megteremteni számukra a megfelelő közeget.

Alokáziát mindenkinek!

A Tropical Home webáruház blogjában is sokat olvashatunk az alokáziákról: innen tudjuk, hogy e növény népszerűsége hosszú idő óta töretlen. Ott van például a normál elefántfül típus, amely egy egyszerűbb és visszafogottabb levélzettel rendelkező változat. A növekedéséhez nagy helyre van szükség, hiszen olykor akár 2 méteresre is megnőhet.

Ami viszont az ékszer alokáziákat illeti, napjainkban már megannyi textúrával rendelkező változatot találhatunk. Akadnak metálos fényben úszók is, amelyek remek megoldást jelenthetnek egy loft lakásban.

A legjobb azonban az, hogy sokkal kedvezőbb méretük van, maximum félméteresek lehetnek, így egy kisebb lakásban is kényelmesen elférnek. Fontos azonban, hogy mindegyik a trópusi erdőkben őshonos, így törekednünk kell arra, hogy ehhez hasonló körülményeket teremtsünk számukra.

Alvó fázis

Egyes növények, mint az alokáziák, kora télen alvó állapotba kerülnek. Ez azt jelenti, hogy ilyenkor lelassulnak az életfunkcióik, tavaszig nem növekednek, sok esetben minden levelüket lehullajthatják. Minél hidegebb és sötétebb helyre kerülnek, annál több az esélye annak, hogy hosszú téli álmot alszanak.

Ez nem a növény halálát jelenti, hiszen ezek azok, amelyek akár a nulláról is képesek újra életre kelni. Amire viszont ügyeljünk, hogy amint ledobálta a leveleit egy alokázia, ne öntözzük túl gyakran. A legnagyobb hiba, amit velük kapcsolatban elkövethetünk, hogy túl sok vizet adunk nekik télen, amire semmi szükségük.

Ha már nincsen levele, akkor kerülhet valamivel sötétebb vagy árnyékosabb helyre, ahonnan tavasszal szépen lassan tudjuk majd újraéleszteni.

Milyen az alokázia fény- és hőigénye?

Gyakori probléma szokott még lenni, hogy túl sötét, túl fényes vagy éppen túl hideg, illetve túl meleg helyre kerülnek. Az alokáziák alapvető esetben nagyon magas fényigényűek, de a közvetlen napfény könnyedén megégeti a leveleiket. A legjobb számukra egy déli, délkeleti ablak. Itt garantáltan jól érzik majd magukat.

Amikor új levelet hoznak, akkor gyakran az idősebbeket eldobják, hiszen 1-1 levél kineveléséhez rengeteg energiára van szükségük. Sokat segíthetünk nekik ilyenkor, ha megfelelően kiválasztott, napos helyre tesszük őket.

Kedvelik a meleg levegőt, 15-27 fok között érzik magukat a legjobban. Fontos azonban a stabil hőmérséklet fenntartása, a hőingadozást nem jól viselik.

(Webrádió)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!