A mikrotápanyag-hiány tünetei és következményei

PR-cikkek , 2024.04.20

Könnyebben leszel beteg, jobban hullik a hajad a szokásosnál, esetleg fáradtabb vagy, mint máskor? Lehet, hogy mikrotápanyag-hiány okozza a tüneteidet, amit viszont nem szabad félvállról venni!

Vitamin Sokaknak nehezére esik a változatos étrend betartása életkörülményeik, anyagi helyzetük vagy bármi más miatt. Az ő segítségükre lehetnek a Nutriworld termékei, ahol koncentrált formában vihetjük be szervezetükbe szinte az összes fontos mikrotápanyagot.

Mik azok a mikrotápanyagok?

Olyan esszenciális tápanyagok, melyek a szervezetünk optimális működéséhez, a kiegyensúlyozott mindennapokhoz elengedhetetlenek. Három nagy csoportra sorolhatjuk őket:

  • Vitaminok – ezek olyan szerves vegyületek, melyeket a szervezetünk kis mértékben, vagy egyáltalán nem tud előállítani. Vannak vízben oldódó és zsírban oldódóak is, fontos szerepük van az immunrendszer működésében, az anyagcsere-folyamatokban, a sejtek védelmében, a látás egészségében, a csontok és a fogak megfelelő működésében és többek között a vérképzésben is.

  • Ásványi anyagok – ide szervetlen anyagok tartoznak, makro- és mikroelemek, előbbiekhez soroljuk a kalciumot, foszfort, káliumot, magnéziumot, utóbbiakhoz pedig a vasat, cinket, jódot vagy a szelént. Főként a lágy szövetek, a csontok, fogak és a vér alkotóelemei. Részt vesznek az idegrendszer működésében, a folyadékegyensúly fenntartásában, az izomműködésben és a vérnyomás szabályozásában is.

  • Nyomelemek – ide soroljuk másik kategóriaként a cinket, jódot vagy épp a rezet is. A nyomelemek kis mennyiségben szükséges ásványi anyagok, melyek feladata a hormontermelés, vérképzés, sejtek védelme.

Kiegyensúlyozott táplálkozással biztosíthatjuk a szükséges bevitelt, ami azért fontos, mert hiányuk komoly egészségügyi problémákhoz vezethet.

Hogyan vesszük észre, ha nincs a szervezetünkben elegendő belőlük?

A mikrotápanyag hiányának tünetei igen változatosak lehetnek, nézzünk pár általánosat közülük!

A fáradtság, gyengeség, a koncentrációs zavarok, az emésztési problémák ide tartoznak, csakúgy, mint a hajhullás, bőrproblémák, ha gyakrabban leszünk betegek és kapunk el fertőzéseket, ha a sebek lassabban gyógyulnak az átlagosnál.

A csontritkulás és a vérképzési zavarok már súlyosabb tünetek, egyes esetekben depresszió, memóriavesztés, szorongás, kognitív funkciós zavar is kialakulhat.

Mit tehetünk megelőzésként vagy kezelésként?

Megelőzni könnyebb a gondokat, mint orvosolni, ezzel kezdjük: fogyasszunk sokféle ételt, a gyümölcsöktől zöldségektől elkezdve a hüvelyeseken, sovány húsokon, tejtermékeken, tojáson át a teljes kiőrlésű gabonafélékig. Ha nem mindig sikerül, akkor étrend-kiegészítőket is szedhetünk melléjük.

A tünetek jelentkezésekor azonban érdemes orvoshoz fordulni, aki a diagnózis felállítása után pontosan meg fogja tudni mondani, melyik mikrotápanyagból van kevés a szervezetben és ez ellen mit is tehetünk.

(Webrádió)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!