A mozgásérzékelő működése, feladata

PR-cikkek , 2024.01.28

A mozgásérzékelőkről legtöbbeknek a mozgásra felgyulladó lámpák jutnak eszébe, pedig a biztonsági rendszerek működtetése is szinte elképzelhetetlen ezek nélkül a fontos eszközök nélkül, és akkor számos más felhasználási területről még nem is beszéltünk.

Mozgásérzékelő
Ahogy ezeknek a praktikus gépecskéknek a neve is mutatja, a környezetükben érzékelt mozgás hozza működésbe őket, amit aztán elektromos jelekké alakítanak át, ezekkel hozva működésbe egyéb berendezéseket, legyen az egy lámpa vagy éppen egy kamera.

Amennyiben ilyen rendszerek kiépítésével foglalkozik, és szeretne egy megbízható, folyamatosan egyedi kedvezményeket nyújtó beszállítót, legyen a Vilszershop partnere!

A jelenlét- illetve mozgásérzékelők fajtái

Különböző típusokat különböztethetünk meg a mozgásérzékelés alkalmazott technológiája szerint, mely lehet infravörös, ultrahangos, mikrohullámú vagy egyéb technológiára épülő.

A PIR technológia a test infravörös sugárzását érzékeli, amely a környezettől eltérő testhőmérsékletnek köszönhető. Amikor ilyet észlel, akkor jelet küld a vezérlőegységnek, ami aztán továbbítja azt a csatlakoztatott berendezésnek.

Az ultrahangos jelenlét- illetve mozgásérzékelők, a mozgásban lévő testről visszaverődő hullámok időbeli változása hatására kapcsol be, és továbbítja az információt elektromos jelek formájában.

A mikrohullámú érzékelők az általuk kibocsátott hullámok visszaverődését figyelik, és változás hatására lendülnek akcióba.

Vezérlés és válasz

Érzékelje a berendezés bármilyen technológiával is a mozgást, annak tényét a vezérlőegység állapítja meg, illetve továbbítja, ki-, valamint bekapcsolva a hozzákapcsolt egyéb eszközöket, lámpát, riasztóberendezést, kamerát.

Alkalmazási területek

Mint már említettük, a mozgásérzékelőket gyakran építik be világítási rendszerekbe, hiszen adott terekben így csak akkor fogyasztanak energiát fénykibocsátásra, amikor az valóban szükséges, egyébként pedig nem pazarolnak.

Szintén volt már szó róla, hogy riasztási rendszerekben a mozgásérzékelő alapelem, hiszen a behatolás tényét így lehet legegyszerűbben és legbiztosabban megállapítani.

Ajtónyitás, illetve -zárás is kiválóan megoldható alkalmazásukkal, elég csak az üzletek főbejáratára gondolni.

Bármilyen eszköz vezérlésére is alkalmas lehet a rendszer, amit bárki jelenlétében szükséges működtetni, csak hogy még egy példát említsünk, ilyen a piszoárok vezérlése is.

Ezek a remek eszközök bizonyára soha nem fognak kimenni a divatból, legfeljebb a technológia fejlődik, hiszen rengeteg energiát spórolhatunk meg az alkalmazásukkal, főleg olyan terek illetve gépek esetében, ahol kizárólag valaki jelenlétében van szükség egy adott feladat elvégzésére vagy funkció betöltésére.

Mozgásérzékelőt tartalmazó rendszerek esetében telepítés előtt érdemes szakemberrel konzultálni, hogy mindig a legoptimálisabb megoldást választhassa.

(Webrádió)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!