A tetőtér szigetelése: Komfortosabb otthon, alacsonyabb rezsiköltségek

PR-cikkek , 2024.06.20

A tetőtér beépítése egy nagyszerű módja a lakótér bővítésének, de ahhoz, hogy igazán komfortos és élhető legyen, elengedhetetlen a megfelelő szigetelés.

Munkás A tetőtér szigetelése nem csak a hőmérséklet szabályozásában játszik fontos szerepet, de hozzájárul a zajszint csökkentéséhez, és megakadályozza a penészedést is.

Energiahatékonyság és komfortérzet kéz a kézben 

A tetőtér szigetelése az egyik legjobb befektetés, amit ingatlanunkért tehetünk. A hatékony szigetelés jelentősen csökkentheti a fűtési és hűtési költségeket, akár 50%-kal is. Ez nem csak a pénztárcánkon érezhető, de a környezetvédelemhez is hozzájárul azáltal, hogy kevesebb energiát fogyasztunk.  

Ezen túlmenően a szigetelés javítja a tetőtér komfortját is. Meggátolja a hőmérséklet ingadozását, így a lakótér egész évben kellemes hőmérsékletű marad. A tetőtér szigetelése a zajszint csökkentésében is hatékony, így nyugodtabb és csendesebb környezetet teremt.  

Szigetelési lehetőségek: anyagok és módszerek 

A tetőtér szigeteléséhez számos különböző anyag és módszer áll rendelkezésre.   Mindegyik anyagnak megvannak a maga előnyei és hátrányai, ezért fontos, hogy polisztirol, poliuretán hab, kőzetgyapot vagy üveggyapot vásárlás előtt felmérjük a tetőtér specifikus igényeit.   

  • Üveggyapot: Ez a szigetelőanyag olcsó és könnyen telepíthető, kiváló hő- és hangszigetelési tulajdonságokkal rendelkezik. Azonban irritálhatja a bőrt és a légzőszervi rendszert, ezért telepítésekor óvatosság szükséges.  
  • Kőzetgyapot: A kőzetgyapot drágább, mint az üveggyapot, de tartósabb és nem éghető. Kiváló hő- és hangszigetelési tulajdonságokkal rendelkezik, és nem irritálja a bőrt vagy a légzőszervi rendszert.  
  • Polisztirol: A polisztirol vízálló és könnyű, így ideális nedves helyiségek szigetelésére. Kiváló hő- és hangszigetelési tulajdonságokkal rendelkezik, de kevésbé tartós, mint a kőzetgyapot.  
  • Poliuretán hab: A poliuretán hab a legdrágább szigetelőanyag, de a legjobb hő- és hangszigetelési tulajdonságokkal rendelkezik. Vízálló és légzáró, így ideális a penészedésre hajlamos helyiségek szigetelésére.  
A szigetelés módja a tetőtér szerkezetétől és a kívánt hőmérséklettől függ. A leggyakoribb módszerek a következők: 

  • Szarufák közötti szigetelés: Ez a legelterjedtebb módszer, ahol a szigetelőanyagot a szarufák közé helyezik. A szarufák közötti szigeteléshez általában üveggyapotot vagy kőzetgyapotot használnak.  
  • Szarufák feletti szigetelés: Ez a módszer akkor alkalmazható, ha a tetőtérben nem lesz látható a tetőszerkezet. A szigetelőanyagot a szarufákra és a tető héjazatára helyezik. A szarufák feletti szigeteléshez általában poliuretán habot vagy polisztirolt használnak.  
  • Tetőtér alatti szigetelés: Ha a tetőtér nem kerül beépítésre, a szigetelőanyagot a tető alatti födémszerkezetre helyezik. A tetőtér alatti szigeteléshez általában üveggyapotot vagy kőzetgyapotot használnak.    
 
A szakszerű kivitelezés azonban elengedhetetlen a szigetelés hatékonyságához és tartósságához. A nem megfelelően kivitelezett szigetelés nemcsak feladatát nem látja el, de egészségügyi problémákhoz is vezethet. Amennyiben nem rendelkezik kellő tapasztalattal, bízza a munkát profi szakemberre.   
A tetőtér szigetelése hosszú távú befektetés, ezért kiemelten fontos a minőségi alapanyagok használata. Az eKomplex kínálatában széles választékban találhat szigetelőanyagokat, párazáró fóliákat és belső burkolóanyagokat a legnevesebb gyártóktól.  
 
(Webrádió)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!