Adóparadicsomi adózás Romániában

PR-cikkek , 2024.04.16

Az utóbbi években sok befektető felfedezte Romániát, mivel itt sokkal kedvezőbb adófeltételekkel találkozhatnak a vállalkozók, mint Európa más államaiban.

Iránytű-Románia Ugyanakkor az ország gazdasága is hatalmas fejlődésnek indult, ezért nem csoda, hogy egyre több külföldi tulajdonú cég alakul a Kárpátok vonulatai között.

A román adórendszer egyfajta adóparadicsomi környezetet teremtett az utóbbi években, hiszen itt a legalacsonyabb a kisvállalkozókra vonatkozó társasági adó, pontosan 1% TAO terheli a román mikrovállalkozásokat.

Érdemes tisztázni, hogy mi is az a mikrovállalkozás. Ebbe a kategóriába sorolunk minden olyan KFT-t, amelynek éves árbevétele nem haladja meg az 500 ezer eurót, ami nagyjából 180 millió Ft-nak felel meg. Ide tartoznak a szolgáltatók, kisebb kereskedők, kisboltok, a szellemi tőkét értékesítő vállalkozók, stb. Abban az esetben viszont ha egy Korlátolt Felelősségű Társaság bevétele meghaladja a 180 milliós felső határt, akkor már a magasabb 16%-os TAO lép érvénybe. Akik azonban mégis ragaszkodnak a mikrovállalkozói formához, azok alapíthatnak újabb céget is, és arra ismét érvényes lesz az alacsony adózási rendszer.

Tudni kell, hogy habár a magyar társasági adókulcs is viszonylag alacsonynak számít az Európai Unióban, a romániai 1% verhetetlen adóelőnyt biztosít ezzel szemben. Ehhez pedig 8%-os osztalékadó társul, ami szintén a legalacsonyabbnak számít az EU-s térségben.

Nem csoda tehát ha egyre több vállalkozó mutat érdeklődést Románia iránt, alapítanak itt céget, hiszen nem csupán az alacsony adózás, hanem az ország fejlődő gazdasága is vonzóvá teszi az országot. Keleti szomszédunknál hatékonyan hívták le, és használták fel az utóbbi években az EU-s kohéziós alapokat, rengeteg fejlesztés történt, így létrejött egy kedvező befektetői környezet, ami sokak fantáziáját megmozgatja.

A KFTkreátor-nak egyre több ügyfele van Magyarországról is, akik vállalkozást hoztak létre Romániában, és meglovagolják az ország által kínált gazdasági lehetőségeket, és hasznot húznak a fizetőképes romániai piacból is. Számos sikertörténettel büszkélkedhet az említett adótanácsadó iroda, hiszen közreműködésükkel sok olyan román vállalkozás létrejött, amelyek az elmúlt években jelentős bevételhez jutottak a román piacon. Csak biztatni tudjuk honfitársainkat, hogy vágjanak bele egy román vállalkozásba, hiszen a gazdaság most éli virágkorát Romániában.

(Webrádió)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!