Egy speciális táplálkozás, amely segít csökkenteni az irritábilis bél szindróma tüneteit

PR-cikkek , 2024.08.24

Ha formás alakra vágyunk, akkor nagyon fontos, hogy rendszeresen mozogjunk, és megfelelően táplálkozzunk, emellett pedig különböző gépi kezeléseket is igénybe vehetünk a tökéletes eredmény elérése érdekében.

Alakformálás
A Sinergy Shape Alakformáló Szalon alakformálás mellett életmód-tanácsadással is foglalkozik, amennyiben igényeljük, a szakemberek személyre szabott étrendet is összeállítanak számunkra. Előfordulhat azonban, hogy a sikertelen fogyási kísérletek mögött olyan egészségügyi problémák állnak, mint amilyen az irritábilis bél szindróma (IBS).

Mi az az irritábilis bél szindróma?

Az irritábilis bél szindróma egy krónikus emésztőrendszeri rendellenesség, amely a vastagbél működési zavarát okozza. A tünetei nagyon változatosak lehetnek, ezek közé tartozik például a puffadás, a felfúvódás, a székletben megjelenő nyák, a hasi fájdalom, illetve a székletürítési szokásokban megjelenő változás. Ez utóbbi lehet hasmenés, valamint székrekedés vagy a kettő váltakozása.

Az alacsony FODMAP szerinti táplálkozás segít csökkenteni a tüneteket

Ez a táplálkozás tulajdonképpen egy diétás étrendet takat, amely nagy segítséget nyújthat az IBS okozta tünetek kezelésében. Maga az elnevezés a fermentábilis oligoszacharidok, diszacharidok, monoszacharidok és poliszacharidok szavak kezdőbetűiből áll.

Ezek nehezen emészthető rövid szénláncú szénhidrátok, melyek nehezen szívódnak fel az emésztőrendszerben, ezáltal növelve a gázképződést és a kellemetlen puffadást. Aki tehát az alacsony FODMAP szerint szeretne táplálkozni, azokat az ételeket, élelmiszereket kerülnie kell, amikben ezek az anyagok megtalálhatók.  

A diéta alapvetően 3 fázisból áll:

  • Eliminációs fázis: a fenti anyagokat tartalmazó ételek teljes mértékű kiiktatása az étrendből.
  • Újrabeveztési fázis: a kerülendő élelmiszerek fokozatosan visszavezetése a táplálkozásba.
  • Személyre szabott fenntartási fázis: az étrend finomítása személyre szabottan, hogy az az érintettnek hosszú távon is fenntartható legyen.

Melyek az ajánlott, illetve kerülendő élelmiszerek?

A kerülendő ételek között szerepel többek között az alma, körte, szilva, meggy, görögdinnye, őszi- és kajszibarack, spárga, karfiol, kukorica, káposzta, cékla. Kerülni kell továbbá a fokhagyma és más hagymafélék fogyasztását, akárcsak az árpa-, rozs-, és búzatartalmú ételeket. Nem fogyaszthatóak a diófélék, az olajos magvak és az édesítőszerek sem.

Az ajánlott élelmiszerek listáján szerepel a basmati rizs, köles, quinoa, újburgonya, a gyümölcsök közül pedig az eper, az áfonya, a málna, az ananász és a banán. Fogyaszthatók a húsok, halak, belsőségek, akárcsak a tojás, a liba-, kacsa-, és kókuszzsír. A zöldségek közül a fodros kelt, a padlizsánt, a zöldbabot, a sárgarépát, a kínai kelt és az uborkát ehetjük.  

Ezek tehát a legfontosabb tudnivalók az alacsony FODMAP szerinti táplálkozásról, amelyet mindenképp érdemes kipróbálni azoknak, akik az irritábilis bél szindróma tüneteitől szenvednek.

(Webrádió)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!