Elektromos autók karbantartása: ugyanolyan, mint a robbanómotorok esetében?

PR-cikkek , 2024.02.21

Az elektromos autók karbantartása különbözik a robbanómotoros típusok igényeitől? Ennek járunk utána ebben a cikkünkben.

Elektromosautó töltés Ha téged is érdekel a téma, most megtudhatod a fenti kérdésre a választ, csak olvass tovább!

Kell kötelező egy elektromos autóra?

Azt elmondhatjuk már most, hogy nem teljesen ugyanaz a karbantartás egy robbanómotoros jármű esetén, mint egy környezetbarátabb típusnál, de természetesen egy elektromos autóra is kell kötelező biztosítás! Vannak még hasonlóságok, de eltérések is szép számmal.

Az elektromos autóval akár ingyen is közlekedhetünk

Az egyik legkomolyabb érv az elektromos autóra váltás mellett az, hogy a robbanómotoros típusokkal ellentétben itt a közlekedéshez szükséges energiát akár mi magunk is meg tudjuk termelni, napelemek segítségével.

Ez azt jelenti, hogy gyakorlatilag ingyen tudunk vele közlekedni. Bár ez így nem teljesen igaz, mert van telepítési költség az elején, de ez pár év alatt is megtérülhet, és onnantól kezdve valóban ingyen van az elektromos áram, mely immár az autónkat is meg tudja hajtani, nem csak az otthonunk ellátásáról tud gondoskodni.

Ha belegondolunk, hogy havonta mennyit költünk üzemanyagra, akkor hamar rá fogunk jönni, mennyivel gazdaságosabb egy elektromos autó üzemeltetése.

Időszakos ellenőrzések

Ezek nagyon fontosak, mert így kerülhetjük el a legtöbb nagyobb problémát. És bár úgy szokták reklámozni az elektromos autókat, hogy szinte nulla a szervizköltségük, azért jobb nem ennyivel számolni. Már csak azért sem, mert annak ellenére, hogy valóban nincs bennük robbanómotor, ami jelentős könnyítés a szervizek szempontjából, azért így is van bennük több száz mozgó alkatrész. Ezek pedig idővel igénylik a karbantartást.

Viszont biztosan nem kell majd olajat cserélni, ahogy az olaj- és üzemanyagszűrőt és a motor légszűrőjét sem, továbbá a gyújtógyertyát és a kipufogó részeit sem. Olajra maximum a villanymotor közvetlen hajtásával kapcsolatban az erőátviteli rendszerek időnkénti olajozása során van szükségünk.

Mi a helyzet a fékekkel?

Bár egy elektromos autóban ugyanúgy vannak fékek és tökéletes állapotban is kell lenniük, megfelelően kell működniük, ezek sok esetben szinte teljesen használaton kívül vannak. Ennek oka: az energia-visszanyerő rendszer.

A segítségével akár teljes fékpedál nélküli vezetést is alkalmazhatunk az elektromos autónál. Így nőni fog a fékbetétek és féktárcsák élettartama is. Ilyen esetben inkább arra kell figyelnünk, hogy néha azért még így is használjuk őket, nehogy épp emiatt rozsdásodjanak be!

És az akkumulátor?

A gyártók gondoltak arra, hogy az akkumulátor hőmérsékletét olykor szabályozniuk kell. Épp ezért vannak beépített hűtőrendszerek és légáramlási csatornák az egyes modelleknél. Ez utóbbi esetben csak annyi karbantartásra van szükségünk, hogy meggyőződjünk az átjárhatóságról.

Ha mindezt összegezni szeretnénk, akkor jól látható, mennyivel kisebb a karbantartásigénye egy elektromos autónak.

(Webrádió)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!