Energiaárak növekedése, infláció, válságok – de mi lesz a szervereinkkel?

PR-cikkek , 2024.02.25

Elég egyet pislogni vagy csak egy pillanatra félrenézni, és már újabb és újabb globális mértékű kihívások látnak napvilágot.

Szerver Nem a legkönnyebb ma gazdasági szereplőnek lenni és felvenni a kesztyűt, szinten tartani - olykor túlélni - a vállalkozást. Pláne nem növekedni. Gondoljunk csak például az energiaárak növekedésére, ami nagy hatással van a szerverpiacra is.

A RackForest szerverbérlés lehetősége jelentősen leveszi a terhet a vállalkozások, webshopok és egyéb piaci szereplők válláról. Hiszen csupán egy havi fix költséggel kell számolni, nem kell aggódni az egyéb terhek és infrastrukturális kihívások miatt.

Napjaink gazdasági kihívásai

Napjainkban számos gazdasági kihívással – is – kell szembenézni, amelyek jelentős hatással vannak a körülöttünk lévő mindennapokra, vállalkozásokra és fogyasztókra egyaránt. Az egyik ilyen fő nehézség például az energiaárak folyamatos emelkedése, ami többek között a szerverpiacot is erősen érinti. De az infláció növekedése is komoly nyomást gyakorol az iparági szereplőkre. Mindez nagyobb rugalmasságot, hatékonyabb működést és nagyobb fegyelmet követel meg az üzleti életben, hiszen a túlélés mellett az alapvető célra, vagyis a profit elérésére és a nyereség realizálására is gondolni kell.

Az energiaárak hatása a szerverpiacra

Az áramfogyasztás jelentős része az üzemeltetési költségekben jelentkezik. Az energiaárak viszont nemcsak Magyarországon, hanem szerte Európában emelkednek. Ez pedig a szolgáltatókra és végfelhasználókra közvetve és közvetlenül is hatást gyakorol.

A szerverpiac szereplői közül a nagyobbak, mint például adatközpontok, hosting szolgáltatók vagy épp felhőalapú infrastruktúrát nyújtó cégek a leginkább érintettek. Hiszen gondoljunk csak bele, a működési kiadások jelentős részét az áramköltségek adják. Ezért pedig egyre magasabb árat kell fizetni.

A legnagyobb kihívás a nehéz tervezhetőség. Az árak volatilisek, nehéz megjósolni a jövőt. A végfelhasználóknak, például webshopoknak vagy felhőalapú szoftvereket üzemeltető vállalkozásoknak pedig viselniük kell a tőlük független következményeket. Ez pedig arra sarkallja – legalábbis a jó vállalkozókat – a szereplőket, hogy innováljanak, új megoldásokat és rendszereket vezessenek be a mindennapokba.

Mi a megoldás?

Nincs egyféle kitaposott út, sőt, mivel a holnapot is nehéz előrelátni manapság, talán óvakodni is kell a biztos tanácsoktól. Az viszont logikus, ha egy webshopnak vagy egyéb szereplőnek szerverre van szüksége, viszont bérléssel is biztosítani tudja hatékony működését hosszú távon, akkor nem érdemes például egy saját szerverterem kiépítésén törni a fejét, legalábbis egyelőre nem.

A RackForest több tízezer ügyfél problémáját oldotta már meg szerverei biztosításával, és olyan alacsonyabb energiakövetelményű eszközöket alkalmaz, mint például az optimalizált fogyasztású, környezetbarát free cooling hűtési rendszer.

(Webrádió)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!