Érdekességek a gin-tonikról

PR-cikkek , 2023.11.26

A gin-tonikot valaki vagy szereti, vagy utálja, fanyar íze miatt nincs igazán átmenet a kettő között.

Gin Az italt kedvelőknek hála évtizedek óta ez az egyik legnépszerűbb koktél a világon. Nézzük meg, hogy is keletkezett és hogyan érdemes fogyasztani!

Bár alapvetően nyári italnak gondoljuk, hiszen jéggel készül, gin-tonikot bármikor, bármilyen alkalommal ihatunk. A Neverland koktélbárjában többféléből is választhatunk, amíg a szabadulószobára várunk, vagy épp megünnepeljük a sikeres feladatmegoldást.

A gin eredete

Ha etimológiailag keressük a gin szó eredetét, Hollandia vagy Franciaország irányába kell indulnunk, de mindegy is, pontosan merre, ugyanis a “jenever” és a “geniévre” szavak mind azt jelentik: boróka. A gin tehát borókabogyóból készül, melynek párlatát kezdetben - évszázadokkal ezelőtt - az orvostudomány hasznosította pozitív egészségügyi hatásai miatt. A ma ismert gin őse a 17. században született meg egy holland orvosnak köszönhetően. Ő ekkor írt egy olyan égetett szeszről, melyben borókabogyó és malátázott gabona volt, a későbbi évszázadokban pedig ebből fejlődött ki a gin.  

Hollandiából Angliába jutott el először az ital, katonák útján, és a legendák szerint III. Vilmos királynak annyira tetszett a korai ginváltozat, hogy engedélyezte az otthoni szeszfőzést az országban. A rendelkezés következtében gombamód szaporodtak a lepárlók, tevékenységüket csak 1751-ben egy törvénnyel sikerült szabályozni, melynek értelmében a helyi bíróságok rendelkezési körébe kerültek és csak bejegyzett kereskedőknek forgalmazhattak gint. Ugyan az 1900-as években agykárosító hatása miatt megint rossz lett a gin renoméja, szerencsénkre nem tűnt el.

A mai gin minősége és íze fényévekkel jobb a régi nedűétől, rengeteg változatot találunk belőle piacon, és mellette népszerűségre tett szert a gin-tonik is. Mit tudunk tehát a tonikról?

Mindent a tonikról

Nem kevésbé izgalmas a gin-tonik másik összetevőjének története sem, a tonikot ugyanis a malária ellenszereként használták, használják Dél-Ázsiában és Afrikában. Kezdetben a kecsua fa kérgének porított változatát keverték valamilyen italhoz, aztán a kéregből kivont kinint mixelték ginnel.  

A kinin egyébként görcsolódként is hasznos, de tisztán ne fogyasszuk, mert míg a tonikban a gyógyászati mennyiség egytizede található, nagy mennyiségben halláskárosodást, süketséget és halált is okozhat.

A fűszerezés fontossága

A klasszikus gin-tonikban csak ez a két összetevő és jég van, mellé még citromot is szoktak adni, de a különlegesebb változatokban fűszerek és szárított gyümölcsök egész sora található. Ezek segítenek a gin esszenciáját elővarázsolni, a legnépszerűbbek például:

  • Rózsabors
  • Szegfűbors
  • Fahéj
  • Hibiszkusz 
  • Ánizs
  • Málna
  • Lime
  • Narancs

Kísérletezz bátran, Budapest gin-tonik kultúrája ugyanis prémiumszintű, és tucatnyi helyen kóstolhatod meg a jobbnál jobb italokat.

(Webrádió)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!