Hány éves korban érdemes elkezdeni a nyelvtanulást?

PR-cikkek , 2023.12.02

A nyelvtudás rendkívül hasznos az ember életében: a kommunikáció elsődleges eszközeként lehetőséget teremt idegen kultúrák megismerésére, valamint személyes és szakmai fejlődésre is.

Gyerekek A modern világban ennek jelentősége egyre nagyobb, hiszen az országhatárok kevésbé korlátoznak minket, így a többnyelvűség jelentősége folyamatosan növekszik. Felmerülhet azonban a kérdés, hogy mikor érdemes elkezdeni a nyelvtanulást? Létezik egy ideális életkor ehhez? Az alábbiakban ezt vizsgáljuk.

Miért fontos a nyelvtanulás?

Ahogy azt említettük, a globalizálódó világban a nyelvtanulásra már nem tekinthetünk úgy, mint egy szükséges rosszra, hiszen lassanként alapkövetelménnyé válik legalább az angol nyelv ismerete mindenki számára.

A nyelvtanulás azonban ezen kívül is számos előnnyel jár. Általa válik lehetővé az, hogy új, eltérő világból származó emberekkel, így idegen szokásokkal, látásmódokkal ismerkedjünk meg. Egy új nyelv elsajátításával ráadásul nem csak szavakat és nyelvtant tanulunk, hanem egy idegen kultúra részévé válunk, megismerve egy másik ország hagyományait, jellemzőit is.

A nyelvtudás óriási munkaerőpiaci előnyökkel jár: a többnyelvűség sok munkahelyen hasznos, máshol pedig már kifejezetten elvárás az, hogy idegen nyelveken is képesek legyünk megszólalni. Így nyílik lehetőség külföldi kiküldetések elvállalására, mely olyan szakmai többletet jelent, amit saját országunkban valószínűleg sosem szerezhettünk volna meg. Ma már az egyetemi tanulmányok is minden gond nélkül elvégezhetők külföldön, egy így megszerzett diplomával a kezünkben pedig kiváló helyzetből kezdhetünk bele az álláskeresésbe akár itthon, akár egy másik országban.

A tanulás agyi és kognitív előnyökkel is jár: javítja a memóriát, fejleszti a kritikus gondolkodást és a problémamegoldó képességeket, ráadásul lehetőséget teremt a személyes fejlődésre és az önbizalom növelésére is azáltal, hogy folyamatosan kihívások elé állít minket.

A nyelvismeret gazdagabbá és egyszerűbbé teszi az utazási élményeket, az internetnek és a közösségi médiának köszönhetően pedig rengeteg idegen nyelvű tartalommal találkozunk, melyeket más módon nem ismerhetnénk meg. Ha pedig mégis megakadunk, az interneten mindig rendelkezésünkre áll egy angol online szótár is.

Mi a legjobb kor a nyelvtanulás elkezdéséhez?

A kérdés a legrövidebben úgy válaszolható meg, hogy a nyelvtanulás elkezdése sosem korai, és sosem késő! Természetesen azonban valamennyi életkornak megvannak a maga előnye, lássuk, mik ezek.

Csecsemő- és kisgyermekkor

Számos kutatás foglalkozik azzal, hogy az emberi agy ebben az életkorban milyen rendkívül fogékony. A gyerekek képesek könnyedén, játékosan elsajátítani a környezetükben hallott idegen kifejezéseket és szófordulatokat, ahogy teszik ezt a saját anyanyelvükkel is. Ha valaki születésétől kezdve több nyelvet hall, előbb-utóbb mindegyiket ugyanolyan magas szinten fogja ismerni, a kétnyelvű nevelés tehát rendkívül hasznos. Ez természetesen nem kevés kitartást és önfegyelmet igényel a szülők részéről, ami azonban kifizetődik: a gyermek mindkét nyelvet anyanyelvi szinten fogja beszélni, azok váltogatása pedig olyan agyi területeket aktivál, amire más módon nem nyílna lehetőség.  

Óvodás- és kisiskoláskor

Ebben az életkorban a nyelvtanulás – ha már nem is megy annyira természetes módon – még mindig gyors és hatékony lehet. A gyerekek az óvodában játék és mondókák segítségével kerülhetnek közel a nyelv ismeretéhez, hangzásához, majd az iskolai környezetben elsajátíthatják a nyelvtan alapjait is. Ez a tudás aztán otthon könnyen – és szinte észrevétlenül – kiegészíthető idegen nyelvű rajzfilmek, gyermekműsorok lejátszásával.

Serdülőkor

A kamaszok nyelvtanulása már több kihívással járhat, hiszen ilyenkor sok fiatal számára a nyelvóra is csak egy a kötelező tantárgyak sorában. Ez azonban az az életkor, amikor a gyerekek már képesek megérteni az absztraktabb nyelvi koncepciókat is, mely a nyelvismerethez elengedhetetlen, ilyenkor tehát elsősorban a motiváció és az érdeklődés fenntartása a fontos. Ez könnyen elérhető a kedvenc filmek, sorozatok eredeti nyelven való követése által, illetve ösztönözheti a fiatalokat az is, hogy a közösségi médiában folyamatosan idegen nyelvű tartalmakkal találkoznak.

Felnőttkor

Sokan úgy gondolják, hogy felnőttként már nem érdemes elkezdeni a nyelvek tanulását, ez azonban óriási tévedés. Kétségtelen, hogy az új információkat ekkor már nehezebben raktározzuk el, ugyanakkor nagyobb önuralommal rendelkezünk és mivel magunk döntöttünk a tanulás mellett, tisztában vagyunk annak előnyeivel. Emiatt könnyebb fenntartani az érdeklődést, rendszerint többet gyakorolunk, ami pedig a nyelvtanulás egyik sarokköve. További előny, hogy felnőttkorunkra jó eséllyel „megtanultunk tanulni”, ismerjük már az alkalmazandó módszertanokat, ami szintén megkönnyítheti a dolgunkat.
Ha anyagi lehetőségeink engedik, utazzunk el külföldre, ahol a gyakorlatban fejleszthetjük a megszerzett tudásunkat. Itt ma már akkor sem kell kétségbe esnünk, ha egy szó hirtelen nem jut eszünkbe, hiszen egy angol online szótár a telefonunkon is bármikor elérhető.

A nyelvtanuláshoz sosincs késő!

Kétségtelen, hogy a nyelvhasználat akkor válik a legkönnyebben természetessé, ha gyermekkorban megkezdődik, a nyelvtanulás létjogosultsága azonban minden életkorban jelen van. Felnőttként is sokat tehetünk azért, hogy fejlesszük tudásunkat: a streamingszolgáltatóknak köszönhetően a tartalmakat eredeti nyelven fogyaszthatjuk, egyszerűbb nyelvezetű könyvek olvasásával pedig észrevétlenül növeljük szókészletünket, és erősítjük nyelvtani tudásunkat is. A nyelvtanulás tehát nemcsak hasznos, de élvezetes kaland is, amely bármilyen életkorban elkezdhető! 

(Webrádió)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!