Hasznos tippek azoknak, akik konténeres fenyőt szeretnének vásárolni

PR-cikkek , 2023.11.20

Egyre többen próbálnak odafigyelni arra, hogy környezettudatosan éljenek.

Fenyő Ezzel nehezen összeegyeztethető, hogy az ember decemberben vásároljon egy gyönyörű vágott fenyőt, ami pár nap alatt elszárad a fűtött lakásban.

Tényleg olyan nagy vétek vágott fenyőt vásárolni?

Sokan azért vásárolnak földlabdás vagy konténeres örökzöldet a csodakertesz.hu oldalról, hogy miattuk ne kelljen fákat kivágni az erdőkből, valójában azonban a karácsonyfának szánt fenyőket nem az erdőkből vágják ki.  

Ezeket a fenyőket ültetvényekben nevelik, éppen azzal a céllal, hogy egy napon kivágják őket, és valakinek a nappaliját vagy éppen egy cég irodáját díszítsék karácsonykor. Ez nem nevezhető természetpusztításnak, sőt, sok család abból él, hogy fenyőket nevel eladásra.

Mi a helyzet a konténeres fenyőkkel?

Tény, hogy egyre több helyen lehet földlabdás, konténeres fenyőket vásárolni: ezekről tudni kell, hogy nincsenek kellőképpen begyökeresedve. Az ilyen fenyőket ugyanis csak néhány héttel azelőtt ültetik a konténerbe, hogy eladnák őket.

Van egy módszer, ahogyan meg lehet bizonyosodni a begyökeresedés állapotáról. Ehhez a konténerből ki kell emelni a fát. Ekkor meg lehet látni, hogy a földlabdát behálózták-e a hajszálgyökerek. Ha igen, az jó hír.

A konténeres fákat szoktatni kell

Ha valaki konténeres fenyő vásárlása mellett dönt, akkor jó nem az utolsó pillanatban beszerezni azt. Amíg elérkezik az ünnepi időszak, addig egy átmeneti helyen kell tárolni a növényt. Fontos, hogy a fa ne túlságosan hűvös helyen legyen, kb. 10-15 fok az ideális számára.

Lehetőleg jól megvilágított helyen tároljuk az ünnepre szánt fenyőt: ez lehet egy beépített terasz, egy fűtetlen helyiség vagy akár a garázs is.

A beszoktatási idő segítségével csökkenteni lehet a növényt érő stressz mértékét, hiszen természetes környezete helyett a meleg lakásban lesz majd hosszú napokon át. Ennek hosszát az időjárás határozza meg. Amennyiben napközben fagypont alatti a hőmérséklet, akkor egy hét az ideális, ám ha csak éjszakánként kúszik a hőmérő higanyszála nulla fok alá, akkor két vagy három nap elégséges.

Lényeges, hogy a fát olyan messze helyezzük a radiátoroktól és egyéb hőforrásoktól, amennyire csak lehet. A lakás leghidegebb sarka ideális a konténeres fenyő számára. Nem szabad megfeledkezni arról, hogy ha véget értek az ünnepek, ugyanúgy végig kell menni a “beszoktatási eljáráson”, csak fordítva.

Vigyázni kell a csúcshajtásra!

A csúcsdísz felhelyezése sokszor nehézségekbe ütközik, esetenként a szoba méretei miatt adódik probléma a csúcshajtással. Fontos azonban, hogy a csúcshajtást tilos visszavágni, ellenkező esetben torzulni fog a fa a növekedésében, és el fogja veszteni szabályos formáját.

Már télen a végleges helyére lehet ültetni a konténeres fenyőt

A konténeres fenyő kiültetésére ideális egy enyhe téli nap. Lehetőleg a talaj ne legyen 2-3 centiméternél mélyebben átfagyva, és legyen nappal legalább 5 fok körül a hőmérséklet.

Az ültetéssel kapcsolatban is szívesen adnak felvilágosítást a Csodakertész Barna Faiskola munkatársai.

(Webrádió)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!