Hogyan előzzük meg a sportsérüléseket?

PR-cikkek , 2024.03.13

Rándulás, izomláz, szalagszakadás – csak néhány kellemetlenség, amit fitness közben elszenvedhetünk. Ám elővigyázatossággal és kellő felkészültséggel könnyen megelőzhetjük a problémákat.

Fitness Rándulás, izomláz, szalagszakadás – csak néhány kellemetlenség, amit fitness közben elszenvedhetünk. Ám elővigyázatossággal és kellő felkészültséggel könnyen megelőzhetjük a problémákat. Ebben a cikkben összeszedtük, hogy mire érdemes figyelni annak érdekében, hogy elkerüljük a fájdalmas sportsérüléseket.

A bemelegítés elengedhetetlen

A sérülések megelőzése érdekében gyakorlatilag nélkülözhetetlen, hogy jó alaposan átmozgassunk minden olyan izomcsoportot, amit az edzés során használni fogunk. A bemelegítés fokozza az izmok vérellátását és rugalmasságát, illetve jelentősen csökkenti az izom-, szalag- és egyéb sérülések kockázatát, vagy a meglévők állapotának romlását. Nem mellesleg pedig bemelegített izmokkal a teljesítmény is sokkal jobb lesz.

Edzés után mindig nyújtsunk!

Ahogy az edzés előtt a bemelegítés, úgy a sportolás után a nyújtás is kihagyhatatlan a sérülések elkerülése érdekében. A nyújtás segít csökkenteni az izmok merevségét, javítja az ízületek mozgékonyságát, normalizálja a vérkeringést, minimalizálja az izomláz esélyét és lelassítja a testet is. Egy szó, mint száz: a nyújtás a biztonságos és hatékony sportolás része.

A terhelést mindig fokozatosan növeljük

Rendkívül könnyű túlzásokba esni és hirtelen túlterhelni a testünket – ez viszont könnyen komoly sérüléshez vezethet. Nagyon fontos odafigyelni arra, hogy az edzésterhelést csak és kizárólag fokozatosan növeljük. Soha ne siettessük magunkat, figyeljünk oda a test reakcióira és jeleire, illetve mindig adjunk elegendő időt a testnek az alkalmazkodásra és az erősödésre!

A megfelelő felszerelés is fontos

A felszerelésnek és a sportruházatnak kulcsszerepe van a sérülések megelőzésében – bármilyen sportról is van szó. A jó minőségű sportcipő alapvető fontosságú minden sportban: megfelelő támogatást nyújt az ízületeknek és elnyeli a mozgásból eredő terhelést, így pedig csökkenti a láb sérüléseinek kockázatát. Ne feledkezzünk meg a védőfelszerelésekről se! A küzdő- és az extrém sportokban elengedhetetlen a megfelelő védelem: például a sisak, a térd-, a könyök-, a fogvédő és a kesztyű. Ezek az eszközök megvédik a kritikus területeket az esetleges ütődésektől és rándulásoktól, így hozzájárulnak ahhoz, hogy hosszú távon biztonságosan sportolhassunk.
(Webrádió)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!