Hogyan válasszunk fejlámpát?

PR-cikkek , 2023.12.21

Akár egy nyolcezer méteres hegy megmászására készülsz, akár este a nyaralóban még egy kis fát szeretnél hasogatni, vagy a fesztiválozáskor meglátogatod a toi-toi wc-ket, ha van egy fejlámpa a tarsolyodban, az nagyon sok kellemetlen helyzettől megmenthet.

Túrázás
Manapság azonban annyiféle változat kapható belőle - elég csak megnézni a Combat Zone lámpa kínálatát -, hogy nagyon könnyen el lehet veszni a paraméterek világában. A helyzet megkönnyítése érdekében készítettünk egy útmutatót, amely jó néhány hasznos tippet tartalmaz.

Tegyél fel magadnak néhány alapvető kérdést!

“Kinek keresed a terméket? Milyen körülmények között és milyen gyakran fogod használni? Mit vársz el tőle? Mennyi pénzt szánsz rá?” - ezek azok az alapvető kérdések, amelyeket ha sikerül megválaszolni, akkor már sokkal közelebb kerülhetsz ahhoz, hogy megtaláld a számodra legmegfelelőbb modellt.

Fényerő

A használati körülményektől függően egyáltalán nem mindegy, hogy az általad választott eszköznek milyen fényereje van, milyen erősséggel fog világítani.  

Ott van például a fentebb is említett webáruház kínálatában a XML-T6 professzionális zoomos fejlámpa, amely szokatlanul erős, fényereje 140 lumenre képes, éles fénytávolsága nagyjából 100-150 méter közt van. Erre a fényerőre a körülményesebb tevékenységekhez, például az éjszakai futáshoz, a kerékpározáshoz, a sífutáshoz, a táborozáshoz és az egyéb szabadtéri tevékenységekhez lesz szükség.  

Amennyiben otthonra keresel fejlámpát arra az eshetőségre, ha elmegy az áram, vagy mondjuk a kutyasétáltatáshoz, akkor bőven elég 100 lumen alatti fényerő.

Maximális működési idő

A fényerő mellett a maximális működési idő is abszolút egy kulcsparaméter, hiszen energia nélkül a fejlámpa nem fog világítani. Néhány gyártó azonban a termékek leírásánál csak olyan értékeket ad meg, amelyek csak azt mutatják, hogy mennyi időbe telik, amíg a fényszóró teljesen kialszik.  

Ám arra nem gondolnak, hogy ahogy az elem merül, a fejlámpa látótávolsága annyira lecsökken, hogy az eszköz gyakorlatilag nem használható. Sokkal többet mond tehát annak az időtartamnak a megjelölése, amíg a fény olyan erős, hogy a terep még mindig jól látható.

Piros fény

Bizonyos fejlámpákat a gyártók a szokásos LED izzó mellett egy piros színű LED-el is ellátják, amelynek az előnyei közé sorolható, hogy nem okoz éles fényvisszaverődést fényes és sima felületekről. Így, ha például télen sötétben futsz, akkor nem fogod megvakítani azt, aki szembe jön veled.

Súly

Bár a végére hagytuk, de a súly is abszolút mértékben a fejlámpa legfontosabb paraméterei közé tartozik. Hiszen egyáltalán nem mindegy, hogy a fejedre feltett eszköz mekkora súllyal rendelkezik, ha például egy nehezebb túrán veszel részt, vagy repülővel utazol.  

Így már valószínűleg érted, hogy miért is írtuk a cikk elején azt, hogy fontos még a vásárlás előtt összegezni, milyen helyzetekben fogod a fejlámpát a legtöbbet használni.

(Webrádió)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!