Kreatív locsolási trükkök városi kertészeknek

PR-cikkek , 2024.04.23

Vagyunk néhányan, akik szeretjük a zöldet, a lakásunk vagy a kiskertünk mégis inkább hasonlít egy bélyeg méretű dzsungelre, mint gazdag oázisra.

Locsolókanna Összegyűjtöttük a legjobb tippeket, mi kell ahhoz, hogy ezen változtassunk.

Akinek már csak egy jó kis locsolórúdra, kannára, kerti permetezőre vagy tömlőre van szüksége, görgethet tovább. De akit az is érdekel, milyen vízzel táplálja a növényeit, hogy boldogabbak legyenek, tartson velünk és a MÖBELIX locsolás szakértőjével.

Az eső ingyen van 

Az esővíz csodát tesz a növényekkel. Miért? Mert természetesen lágy, és nincsenek benne azok a kemikáliák, amik a csapvízben megtalálhatók. Ha van hely egy hordónak, az a legjobb megoldás, ráadásul környezetbarát is.

Szűkebb térben vödrökkel foghatjuk fel a vizet. Esetleg barkácsolhatunk félbevágott műanyagpalackok segítségével egy házi rendszert. Fontos, hogy fémedényt ne használjunk és várjuk meg, amíg az eső alaposan lemossa a tetőt.  

Ma már léteznek kompakt esővízgyűjtő tartályok is, amelyekkel egy balkonon is elboldogulunk. Kifejezetten kis területekre lettek tervezve, elférnek egy sarokban vagy a korlát mellett anélkül, hogy útban lennének.

A csapvíz sem reménytelen eset

A csapvízben található klór megváltoztathatja a növények földjének pH-értékét. Ez hosszú távon káros a fejlődésükre nézve. Az orchidea, a bromélia, a páfrány vagy a rhododendron kifejezetten rosszul tűri, ha ivóvízzel itatjuk.  

Az ásványi sók a talajban felhalmozódva gátolják a gyökereket abban, hogy hatékonyan szívják fel a vizet és a tápanyagokat. A növény meggyengül, csökken az ellenálló képessége a betegségekkel és a kártevőkkel szemben. A kalcium, magnézium a növény levelein is lerakódhat és fehér réteget alkotva akadályozza a fotoszintézist.  

A csapvizet úgy szelídíthetjük meg, ha hagyjuk mondjuk a locsolókannában állni egy éjszakán át, így a klór elpárologhat. Még jobb, ha előtte felforraljuk és engedjük kihűlni. Ezzel a keménységét is tudjuk csökkenteni.  

A szűrt víz 

Ha a vízminőség nem a legjobb, vagy csak extra óvatosak szeretnénk lenni, próbálkozzunk szűréssel. Ez különösen ajánlott, ha érzékenyebb növényeket szeretnénk virágzásra bírni.

Nem csupán a víz minősége, hanem a hőmérséklete is számít. A hideg sokkot okozhat, főleg a melegebb éghajlatról származó fajtáknál. Ha szert tettünk esővízre, azt is hagyjuk szobahőmérsékletűre melegedni.

Hogyan és hányszor?

  • Lehetőleg közvetlenül a gyökerekhez juttassuk a vizet. Ha a levelek is benedvesednek, utat nyitunk a gombás betegségeknek.  
  • A növények igényei eltérőek, a gondozási útmutatót mindig vegyük figyelembe. Van, amelyik a permetezést kedveli, más a merítést.  
  • Az általános tanács az, hogy inkább locsoljunk ritkábban, de alaposan, mint gyakran és felületesen. Ez arra ösztönzi a növényeket, hogy mélyebbre növesszék a gyökereket.  

Ha már mindent megtanultunk a helyes öntözésről, már csak arról kell gondoskodnunk, hogy mindig kéznél legyen egy kanna megfelelően előkészített, forralt, kihűlt vagy szűrt víz, így nem érhet bennünket meglepetés.

(Webrádió)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!