Mi a teendő féltengelyhiba esetén?

PR-cikkek , 2024.02.22

Egyáltalán hogyan lehet észrevenni, hogy valami probléma van a féltengellyel? Számtalan jele lehet annak, hogy bizony elérkezett a javítás ideje, és fel kell keresni egy szakembert.

Féltengely felújítás A féltengely az egyik legfontosabb alkatrészek közé tartozik, mivel a hajtásláncolat szerves részét képezi.

Milyen hibákkal találkozhatunk?

A feltengelyfelujitas.hu féltengelyhiba esetén is tud segíteni, amihez megfelelő támogatást ad a SycnWell Kreatív Kft. Ha valami probléma van ezzel az alkatrésszel, annak több általános jele is lehet. Az első, hogy a kormányzásnál kattogó, a gázadásnál pedig ropogó vagy kattanó hangot hallunk. Továbbá, ha bizonyos fordulatszámnál elkezd remegni, rázni az autó, az szintén féltengelyhibára utalhat.  

Természetesen ez nem minden esetben 100%, hogy ez az alkatrész lesz a probléma forrása, de nagy valószínűséggel ott kell kezdeni a javítási munkálatokat. Egy szakember segítségével több járműtípus féltengelyhibáját is meg lehet oldani. Lehet az személyautó, teherautó, SUV, Off-Road, Pick-Up, kishaszongépjármű, kamion, autóbusz, munkagép, mezőgazdasági gép, targonca vagy quad-homokfutó, a hajtáslácnolat mindegyik esetében kiemelt fontosságú.

A féltengely a differenciálműtől indul és a hajtott keréknél fog végződni. A motorban keletkező hajtóerő a sebességváltóba halad, ami hátsó meghajtású autók esetében a kardántengelynek adódik át, amit majd a féltengely fog továbbítani. Első meghajtás esetén a féltengely feladata a forgó mozgás átadásán kívül a kormánymozdulatok közvetítése is. Ez az alkatrész ezért igazán masszív, erős, de egyben rugalmas anyagból készül, mivel hatalmas forgatónyomaték leadását kell közvetítenie a hajtott kerekekre.

A féltengelycsukló az egyik legérzékenyebb része

Több veszély is leselkedik erre az alkatrészre. Például a féltengelycsukló porvédő elöregedése vagy elszakadása. Ahogy idősödik az autó, ez az alkatrész is berepedezik, mivel gumiból készül. A féltengelycsukló belülről grafitos zsírral van tömve, így ha a porvédő nem tudja megadni a megfelelő védelmet, akkor beengedi a port és a vizet, ami a többi elemet is károsítani fogja.

Ez idővel a csukló eltöréséhez is vezethet, de ez csak nagyon extrém esetben fordul elő. Ezt mindenképpen meg kell előzni rendszeres ellenőrzéssel, a hiba felfedezésével és azonnali kezelésével.

A féltengely több apró elemből épül fel

Három részre lehet bontani a felépítését: belső féltengelycsukló, féltengelyszár és külső féltengelycsukló. A csuklók felépítése mindkettő esetben ugyanolyan. A féltengelyrúd tulajdonképpen egy edzett fém rudazat, aminek mindkét vége bordás kialakítású. Az egyik végén a külső, a másik végén pedig a belső féltengelycsukló található.

Az egyes csuklókon vannak még alátétek, féltengelyház, bordák, porvédő és gyűrű is. Ezek állapotát is ellenőrizni kell, hogy a tengely működése hatékony és zökkenőmentes legyen a mindennapokban.

(Webrádió)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!