Mik azok a lítium-ion cellák, és miért nagyon hasznosak?

PR-cikkek , 2024.02.29

Napjainkban már szinte természetesnek vesszük, hogy számos olyan eszköz vesz körül bennünket, amelyek teljes mértékben mobilisak, azaz az energiaforrásuk is ennek megfelelő: strapabíró, hatékony, s természetesen maga is teljes mértékben hordozható.

Mobiltelefon
A megfelelő energiaforrás

A lítium-ion vagy Li-ion celláknak hatalmas a szerepük abban, hogy ez az új világ valóra válhatott. Hiszen általuk biztosított az energia a mobilokhoz és az elektromos járművekhez is, többek között.

Nézzük meg ebben a cikkben együtt, hogy a thebatteryshop.eu kínálatából beszerezhető lítium-ion cellák hogyan tudtak segíteni bennünket abban, hogy elérjük a manapság már megszokottnak számító, ugyanakkor nem is olyan rég még távoli jövőnek tűnő fantasztikus mobilitást. Mitől annyira jók ezek az eszközök?

Elképesztő az energia sűrűsége!

Ez pedig azt jelenti, hogy kvázi kis helyen is rengeteget tárolhatunk belőle. A hordozhatóságnak pedig pontosan ez az előfeltétele. S ez az egyik legfontosabb vonása, ami miatt az okoseszközeink energiaellátásához is ezt választjuk.

Nagyon tartósak

Az akkumulátoros megoldások már régóta ismertek, ám egyik sem olyan mértékben hatékony, mint a lítium-ion cellák. Akár ezres nagyságrendű kisülés és újratöltés sem tesz kárt bennük, s még a teljesítmény csökkenését sem okozza. Emiatt költségkímélő választást jelentenek.

Használaton kívül csak kicsit merülnek

Mivel az önkisülési rátájuk nagyon alacsony, a lítium-ion cellák nem veszítenek számottevő energiát, miközben nem használjuk őket.

Rövid idő alatt feltölthetők

Csak egy pici időre van ahhoz szükség, hogy jó energiaszint jellemezze őket újra. Ez is lényeges vonás, ha azt nézzük, hogy nem szívesen nélkülözzük hosszabb időn keresztül a kütyüinket.

Sok dologhoz hasznosíthatók

Ez talán az egyik legideálisabb jellemző, ha azt keressük, hogyan alakulhatott ki ilyen gyorsan az, hogy rengeteg különböző eszköz igényeinek meg tudnak felelni. Erre alkalmassá teszi például az a vonásuk, hogy hozzá lehet igazítani őket az eltérő elvárásokhoz.

Nem véletlenül működtetik a Li-ion cellák a napelemeket, a drónokat, a különféle szerszámgépeket vagy az orvoslásban alkalmazott eszközöket is.

Ne feledjük a környezet védelmét sem!

Az akkumulátorok többségével szemben a lítium-ion celláknak sok olyan tulajdonsága is akad, ami előnyös választássá teszi őket olyankor is, amikor szeretnénk, ha a környezetvédelmi szempontok is nagyobb hangsúlyt kapnának. Ennek megfelelően nincsenek bennük mérgező összetevők, ami még az újrahasznosításnak is kedvez. Ráadásul emellett sok olyan eszköz üzemeltetését is biztosítja, amelynek komoly szerep jut a Föld védelme szempontjából.

A felsorolt jellemzők mindegyike hozzájárul ahhoz, hogy napjainkra a lítium-ion cellák használata elterjedtté vált. Amikor csak tehetjük, válasszuk mi is ezeket! 

(Webrádió)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!