Milyen lehetőségek vannak a függőségek kezelésére? Hogyan találjuk meg a megfelelő intézményt?

PR-cikkek , 2023.09.27

Egy súlyos addikcióból kilábalni rengeteg erőfeszítést igényel, és bizony roppant sok nehézséggel is jár.

Alkohol Már eleve az nagy küzdelem, hogy az érintett hajlandó legyen elismerni a betegségét, és elfogadni a tényt, hogy segítségre szorult.

Amint ez megtörtént, jön a következő nagy dilemma: milyen keretek közt történjen a kezelés? Kórházra van szükség, netán az állami vagy a magán alkohol rehabilitációs intézetek közül kell választani? Nem egyszerű kérdés, a gyógyulás sikeressége ugyanis az adott intézménytől is függ.

Kórház vagy pszichoterápiás intézet?

Bár a diagnózis felállítása minden esetben szakorvos feladata, annyi nagyvonalakban elmondható, hogy kórházi kezelésre a legsúlyosabb állapotú betegeknek van szüksége. Olyanoknak, akik például ön- és közveszélyesek, vagy bármilyen okból 24 órás orvosi felügyeletre szorulnak, netán egy alkoholmérgezés vagy öngyilkossági kísérlet miatt igénylik a kórházi körülményeket.

Akiknél nem ennyire komoly a helyzet, azok számára jobb választás egy rehabilitációs intézet. Ezeknek a helyeknek ugyanis nincs kórházhangulata, nem terjeng mindenhol átható fertőtlenítőszag, nem minden steril, rideg és fehér.  

A balatonfűzfői Swan Lake Központ például sokkal inkább egy tóparti panzióhoz hasonlít. Kellemes légkör, komfortos szobák, finom ételek, gyönyörű udvar, és persze a Balaton közelsége várja a betegeket. Egy ilyen közegben sokkal könnyebb feloldódni, és a páciensek hamar otthonosan érezhetik magukat.  

Magán vagy állami intézmény?

Az állami kézben lévő rehabilitációs intézetekben a kezelés költségeit bár többnyire állja a társadalombiztosítás, készüljünk fel arra, hogy ezekbe bekerülni nem egyszerű. Körülbelül fél-egy éves várólistákkal kell számolni, amivel az a gond, hogyha valakinek segítségre van szüksége, akkor minél előbb el kell kezdeni a kezelést, az állapota ugyanis hónapról hónapra drasztikusan romolhat.  

Ezen intézmények programjai kevésbé intenzívek, ezért akár egy évig is eltarthatnak. Manapság viszont kevesen engedhetik meg maguknak, hogy ennyi időre kiessenek a munkából, még akkor is ha nem alkalmazottak, hanem vállalkozók.  

A magánintézményeket igaz, hogy csak térítés ellenében lehet igénybe venni, viszont a beteg akár a jelentkezés után pár napon, maximum héten belül meg is kezdheti a terápiát. A bentlakásos intézetek terápiái sokkal intenzívebbek, így akár 4-6 hét is elég lehet a gyógyuláshoz, így a betegeknek nem kell sok időre kiesniük a munkából.  

Melyiket válasszuk?

Ez több mindentől függ. Ha kórházi kezelésre van szükség, akkor nyilvánvalóan ezen intézmények jöhetnek csak szóba (persze itt is van lehetőség magánklinika szolgáltatásait igénybe venni).

Amennyiben viszont elegendő egy pszichoterápiás intézet, akkor célszerűbb ugyancsak egy magánintézményt választani. Lehet, hogy az árak elsőre eltántorítanak, de gondoljunk erre az összegre úgy, mint egy befektetésre a jövőnkbe. Hisz a kezelés után új emberként térünk vissza a mindennapokba.

(Webrádió)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!