Minden, amit a műtrágyákról tudni kell

PR-cikkek , 2024.02.22

A műtrágyákat a tulajdonságaik alapján különféle csoportokba soroljuk.

Műtrágya Halmazállapotukat tekintve megkülönböztetünk szilárd és folyékony műtrágyákat. A szilárd készítmények között pedig vannak granulátum, mikrogranulátum és por alakúak, azaz vízoldhatóak, továbbá folyékonyak is.

Egyes műtrágyák csupán egy, míg más típusúak több tápelemet és hatóanyagot tartalmaznak. Az is lényeges szempont, hogy hova juttatjuk ki az anyagot, így léteznek talaj- és levéltrágyák is.

A Gazdadiszkont műtrágya kínálatában csak jó minőségű termékek találhatók. Jó hír, hogy az áruk ennek ellenére egyáltalán nem megfizethetetlen. A következőkben bemutatjuk, hogy milyen műtrágyatípusokat lehet beszerezni, és melyiknek mi a célja.

Nitrogén műtrágyák

A nitrogén műtrágyák azért kiemelkedően fontosak, mert a növényeknek jelentős mennyiségű nitrogénre van szükségük a vegetatív fejlődésükhöz. A kellő mennyiségű zöldtömeghez ez a tápanyag nélkülözhetetlen. Ebbe a kategóriába tartozik az ammónium-nitrát mellett a karbamid és a pétisó is, a vízoldható műtrágyák közül pedig például a Master 20-5-10.

Foszfor műtrágyák

Azon műtrágyák, amely magas foszfortartalommal rendelkeznek, a növények gyökereinek növekedését serkentik. Ez az oka annak, hogy ezeket a műtrágyákat szokás starter műtrágyáknak is nevezni, mivel a növények fejlődésének korai szakaszában jelentős a szerepük. A szuperfoszfát és a monoammónium-foszfát e családba tartozik, csakúgy, mint a vízoldható trágyák közül a foszfortúlsúlyú készítmények.

Kálium műtrágyák

A kálium-műtrágyák csoportjába értelemszerűen a magas káliumtartalmú termékek sorolandók. A kálium nagyon fontos a növények általános egészségének és stressztűrő képességének megőrzése érdekében. Ezenfelül a betegségekkel is jobb eséllyel vehetik fel a harcot a növények, ha kellő mennyiségű káliumhoz jutnak. A kálium-klorid, a kálium-nitrát és a kálium-szulfát mind ide tartozik, a vízoldható készítmények közül pedig a Yara Ferticare 14-11-25.

NPK-műtrágyák

Az NPK-műtrágyák neve kevésbé beszédes. A betűszó a nitrogén, a foszfor és a kálium vegyjeléből keletkezett, ezen tápanyagok egyvelegét tartalmazzák az ilyen műtrágyák. Amennyiben három szám szerepel a terméken, például 15-15-15, az azt jelzi, hogy százalékosan milyen megoszlásban van nitrogén, foszfor és kálium az adott műtrágyában.

Mikroelem műtrágyák

Ezen műtrágyák számos mikroelemet tartalmaznak, mint amilyen a vas, a mangán, a cink, a réz és a bór többek között. Ezekből csak nagyon kevésre van szüksége a növényeknek az egészséges fejlődésükhöz, ugyanakkor hiányukban nem tudnak jó ütemben növekedni.

A műtrágyák hatástartama

Az egyes műtrágyák hatástartama között jelentős különbségek vannak. Néhány készítmény mindössze néhány héten át fejti ki jótékony hatását, ám akadnak olyan szerek is, amelyek hatástartama jóval hosszabb. A burkolt műtrágyák rendkívül hosszú idő alatt bomlanak le, némelyikük esetében ez az időtartam nyolc vagy kilenc hónapra tehető.

(Webrádió)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!