Mire való a satu, és milyen típusai vannak?

PR-cikkek , 2023.09.24

Ebben a cikkben a saturól lesz szó. Erről a nehéz fiúról, amely a szerszámok közül a nagyobbak közé tartozik, de nemcsak megjelenésében, méretében és súlyában kiemelkedő, hanem a szorítóerejében is.

Bartools Nézzük is, hogy pontosan mire való, és milyen típusait ismerjük! 

Mire való a satu?

A satu egy olyan rögzítő szerszám, amely biztosítja a szorítópofái közé helyezett, megmunkálandó anyagok mozdulatlanságát. Ma már olyan professzionális darabok is vannak, melyek akár több ezer kilogramm nyomást is tudnak produkálni anélkül, hogy deformálódnának. Kiváló példák erre a Bartools központosító és gépsatui. Nézzük is meg, hogy ezek mit tudnak, majd jöhet egy kis kitekintés az egyéb típusokra is!

A modern gépsatuk

A modern gépsatuk maximalizálják a szorítóerőt, mely akár 4-6000 kg is lehet. Emellett egyenletes nyomást biztosítanak, mindezt olajszivárgás nélkül. Úgy vannak kialakítva, hogy az anyagmegmunkálás során végig precízen tartsák a beállított pozíciót.

A szorítópofák (avagy fogószekrének) jellemzően vízszintesen vagy függőlegesen is szerelhetőek és rendelkeznek beállító ütközőgyűrűvel. Ez egy egyszerű, de annál hasznosabb előbeállító eszköz, amely segítségével a kívánt szorítóerő előre beállítható. Továbbá garantálja, hogy a szorítási műveletek minden esetben azonos erővel történjenek.

Hagyományos satutípusok

A satukat főleg a fémiparban alkalmazzák, a két szorítópofával fixálják a munkadarabok pozícióját. Bár eszerint csak egyféle, ugyanolyan típusú darabok vannak, ez nem igaz. Többfélét is megkülönböztetünk, melyek közül az egyik volt a már felvázolt modern gépsatu. De nézzük most meg, hogy milyenek vannak még!

Léteznek asztalos satuk is, de a legtöbb hagyományos típus külön kerül rögzítésre a munkapadhoz. Jó szolgálatot tesznek ezek az eszközök akkor, ha valamit vágni, fűrészelni vagy hajlítani szeretnénk, ilyenkor a rögzítési feladatot átveszi tőlünk egy ilyen szerkezet.

A kovácssatu esetén a rögzítőpofák egy ív mentén tudnak mozogni. Strapabíró kovácsoltvasból készül az eszköz, bírja a kiképzést! Viszont nagyobb munkadarabok esetén nem biztosítanak megfelelően egyenletes szorítást.

A csősatuval hengeres testeket (pl. csöveket) tudunk biztonságosan megfogni. A víz-, gáz- és fűtésszerelés során nagyon jó szolgálatot tesznek.

A párhuzamos típus szorítópofái párhuzamosan mozognak, ezáltal precízebb, mint egy kovácssatu. Azonban öntöttvas anyaga miatt a mechanikai terheléseket kevésbé bírja. Nagy kalapálásokat inkább ne ezen próbáljunk elvégezni.

A műszerész satut a finom megmunkáláshoz szokták alkalmazni. Nem a legstrapabíróbb eszköz, így komolyabb műveleteket semmiképp se ezen végezzünk!

Tippek satukhoz

Közbetéteket használhatunk például alumíniumból, így a szorítópofák ezeken keresztül adják le a szorítóerőt. A magasságra is érdemes még odafigyelni, vannak állítható magasságú satuk például, melyeket olyan magasságra állítunk, amilyenre akarunk.

Látható tehát, hogy nagyon sokféle satu közül választhatjuk ki a számunkra legmegfelelőbbet.

(Webrádió)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!