Mit tegyek, ha elhagytam a mobilomat?

PR-cikkek , 2023.11.16

Mindannyiunkkal megeshet, hogy egy balszerencse következtében elhagyjuk a telefonunkatvagy lopás áldozatává válunk. Ilyenkor pár perc leforgása alatt intenzív érzelmi cunamiközepén találjunk magunkat: egyszerre reménykedünk és uralkodik el rajtunk a pánik,hiszen nem csak egy okoseszközt veszítünk el, de vélhetőleg minden fontos emlékünket,biztonsági adatunkat is.

Elveszett telefon
Csigavér, nem biztos, hogy minden veszve van! Ha sikerül higgadtnak maradni, azonnal elébe tudsz menni a legjelentősebb problémáknak, és az is lehet, hogy tiszta fejjel sikerül felidézned, ha figyelmetlenség közben te magad keverted el a mobilodat. Most megmutatjuk, mit érdemes tenned és hogyan célszerű gondolkodnod, amikor nem találod a telefonodat.

A kezdeti ijedtségtől a meggyőződésig – gondolkozz tiszta fejjel!

A legrosszabb forgatókönyvre senki nem szeret gondolni, már csak azért sem, nehogy véletlenül az ördögöt a falra fesse. Azonban néha jobb félni, mint megijedni, hiszen így sokkal kiegyensúlyozottabb tudsz maradni a telefonod elhagyásakor. Őrizd meg a hidegvéred, és a kezdeti ijedtség energiáit fektesd az ésszerű keresésbe – sokszor megesett már, hogy lopásról, elveszett telefonról szó sem volt, csupán egy eldugott helyre tetted.

Mindenekelőtt tehát győződj meg róla, hogy valóban elhagytad a telefont vagy csak nem találod, nincs szem előtt. Ha tényleg valódi problémával állsz szemben, akkor pedig kövesd az alábbi lépéseket, hogy  ilyenkor is a legnagyobb biztonságban tudd a személyes adataidat.

Első lépés: telefonhívás és a GPS-adatok lekövetése

Eltűnt a mobilod? A remény hal meg utoljára: kezdd el csörgetni, hátha egy ismerősöd még a közelében van, vagy egy jótét lélek felveszi és visszajuttatja hozzád. Tudjuk, hogy ez a lehető legtriviálisabb jó tanács, de a nagy ijedtség közepette sokszor a legkézenfekvőbb dolgokat hagyjuk figyelmen kívül.

Ha a telefonhívás nem vált be, a GPS-adatok bemérésével érdemes folytatni a sort. Ha szerencsés vagy, akkor a telefonod még nincs kikapcsolva, és működik a helymeghatározó alkalmazás (ami az iOS-en a Find my iPhone, az Androidon pedig a Find my Device nevet viseli). Ezek az appok képesek megmutatni a készülék legutolsó helyzetét, illetve azt, mozgásban van-e. A segítségükkel távolról lezárhatod a telefont, a rajta lévő adatokat pedig törölni tudod, amennyiben engedélyezted ezeket az alkalmazásokat. Második lépés: a személyes adatok biztonságba helyezése

Ha sem a hívások, sem a GPS-koordináták nem segítettek a telefon megtalálásában, nagyon fontos, hogy a személyes adataidat minél hamarabb biztonságba helyezd. A legkönnyebben ezt iPhone esetén az iCloud törlésével, androidos mobilnál a Google-fiók kipucolásával és a jelszavak azonnali módosítsásával teheted meg. Fontos: ezzel a lépéssel minden esélyed megszűnik arra, hogy le tudd követni a telefont. A legjobb, ha ezzel egyúttal az összes más fiókod jelszavát is lecseréled, amibe be voltál jelentkezve – gondolunk itt a közösségimédia-platformokra, az online bankfiókra, a különböző emailfiókokra és így tovább.

Amint azt tapasztalod, hogy többet nem csöng ki a mobilod, a szolgáltatóddal is vedd fel a kapcsolatot, és kérd a SIM-kártya felfüggesztését! Nem hiányzik, hogy ebben az egyébként is stresszes helyzetben a mobilszámoddal való visszaélés nehézségeivel is meg kelljen küzdened. A SIM-kártya letiltást általában személyesen egy hozzád közel eső üzletben vagy ügyfélszolgálaton keresztül is igényelheted.

Ha a korábban felsorolt óvintézkedések még mindig nem nyugtattak meg, a felhőalapú tárhelyeid összekapcsolását is feloldhatod, valamint a szinkronizálási folyamatokat is leállíthatod manuálisan. Ahhoz, hogy ezt meg tudd tenni, egy másik telefonról, laptopról vagy tabletről mindenképp be kell jelentkezned a fiókodba, hogy a megadott listából ki tudd törölni az elveszett eszközt.

Harmadik lépés: irány a rendőrség!

Azt súgják az ösztöneid, hogy a telefonodat ellopták? Mi több, meg is győződtél róla? Tudjuk hogy plusz energiát igényel, de célszerű a rendőrségen is bejelentened az esetet. Persze senki nem szereti ezzel tölteni a drága idejét, de egy utolsó esélyt adhatsz annak, hogy viszontlásd az okoseszközödet.

Több mint okostelefon – ezért fontos az elővigyázatosság

Az okostelefon sokkal többet nyújt a hívások kezdeményezésénél és fogadásánál: egyszerre az elektronikus pénztárcánk, a személyi asszisztensünk, a szórakozási és a munkaeszközünk. Épp ezért fontos, hogy előre is megfelelő óvintézkedéseket tegyünk – például lopásbiztosítást kössünk rá, arc-, ujjlenyomat- és hangfelismerővel is lezárjuk, vagy bekapcsoljuk rajta a helymeghatározást. Ilyen elővigyázatosság mellett könnyebb nyugodtnak maradni, akkor is ha elhagytuk vagy ellopták a mobilunkat.
(Webrádió)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!