Műhelyfelszerelés okosan, avagy miért előnyös, ha dugókulcsokat választunk?

PR-cikkek , 2024.01.30

Egyáltalán mi ez az eszköz, és milyen jelentősége van egy műhelyben? Hogyan épül fel, miért praktikus, és vajon nekünk egyáltalán szükségünk van-e rá?

Elefántszerszám
Számos ilyen, és ehhez hasonló kérdés merülhet fel bennünk, amikor a műhelyünkbe keresünk szerszámokat.

Mit kell tudni erről a szerszámról?

A dugókulcssal csavarokat tudunk megszorítani, illetve kilazítani, amennyiben külső kulcsnyílással rendelkeznek. Egy dugókulcsnak mindig két nyílása van, az egyikbe megy a hajtószár vagy a nyomatékkulcs, esetleg a racsnis hajtókar, míg a másik végéhez illeszkedik a dugókulcs fej, az Elefántszerszám.hu Webáruházban hatszögletű, négyszögletes vagy csavarhúzó változat is beszerezhető az utóbbiból. A dugókulcs fejek kategóriájában több száz szóló, illetve kombinált dugókulcs fej közül válogathatunk 1/4", 1/2", 3/8", 3/4" és 1" méretben.

Egy kezdő készlet is hasznos lehet

Amikor arról van szó, hogy össze szeretnénk állítani egy egyszerűbb műhely szerszámkészletét, akkor legtöbbször érdemes abban gondolkodni, hogy komplett készletekkel induljunk el, amit aztán bővíthetünk az igényeink szerint.  

Láthatjuk, hogy a dugókulcsok esetében a hajtószárak szempontjából is akad mozgásterünk, de a dugófejek között is igen sokféle méret és a nyílás alakja alapján többféle típus akad. Természetesen egyesével is beszerezhetjük ezeket, de ha nem arról van szó, hogy csak ki akarjuk egészíteni, amink van, akkor bölcsebb egy összeválogatott szettben gondolkodni.

De miért kell a dugókulcs?

Se egy sima barkácsműhelyből, se egy komoly szakmai műhelyből nem hiányozhat ez a szerszám. Sokféle feladat során nagyon hasznosnak bizonyul, és a hagyományos csavarkulcshoz képest sokkal egyszerűbbé és gyorsabbá, gördülékenyebbé teszi a munkavégzést.  

Ugyanis a nyomatékot jóval kisebb energia ráfordításával tudjuk így a szolgálatunkba állítani. Ráadásul egy sima csavarkulccsal szemben a dugókulcsnál éppen a fejeknek köszönhetően bármilyen kötőelemhez tudunk kapcsolódni, s ehhez nem szükséges egy csomó kulcsnak nálunk lennie, csak a fejeknek. Egyébként a készletek már emiatt is igencsak hasznosak, hiszen egy hozzájuk passzoló, tárolást és szállítást is megkönnyítő bőröndben vannak elhelyezve.

További előnyökkel is számolhatunk

Az egyik ilyen az, hogy a nehezen hozzáférhető helyek is elérhetővé válnak, olyanok is, ahol a szimpla csavarkulcs alkalmazásával egészen biztosan kudarcot vallanánk. Sokféle alakú és méretű csavarhoz használhatjuk, ehhez mindössze a megfelelő dugókulcs fej kiválasztására van szükség.

Nemcsak gyorsabban, hanem precízebben is fogunk tudni dolgozni, idő és energia megspórolása mellett lehetünk elégedettebbek a munkánkkal. Végül, de nem utolsósorban lecsökkentjük a csavarok megsérülésének kockázatát is a dugókulcsokkal a stabil fogásnak köszönhetően. Ez a szerszám valóban nem hiányozhat egyetlen műhelyből sem!

(Webrádió)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!